Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Ποιες αποδείξεις θα "παίζουν" στη λοταρία - Επιτυχημένο το μέτρο στην Πορτογαλία

Περισσότερα στοιχεία για τη "λοταρία αποδείξεων" που εμφανίζεται να σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, δημοσιεύει η εφημερίδα "Έθνος". Τα επαγγέλματα που θεωρούνται τα πλέον επιρρεπή στη φοροδιαφυγή εντάσσονται στο μέτρο ενώ το κίνητρο για τους πολίτες θα είναι σημαντικό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην ιδιαίτερη αυτή λοταρία θα μπαίνουν συγκεκριμένες αποδείξεις και όχι όλες. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται οι αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, γιατρούς, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα, φροντιστήρια και σχολές χορού.
Αλλά και πέρα από αυτές τις υπηρεσίες, στη λοταρία θα μπαίνουν κι οι αποδείξεις από μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Εκτός των κληρώσεων αναμένεται να μείνουν οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.
Μέσω της λοταρίας, οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα, αν είναι τυχεροί, να κερδίσουν αρκετά χρήματα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δώσει ένα σιχυρό κίνητρο προς του πολίτες έτσι ώστε να συλλέξουν μαζικά αποδείξεις και να καταπολεμιθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και να αποδώσει έως και 500 εκατ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία.
Πως θα γίνεται η κλήρωση
Ο τρόπος συμμετοχής θα είναι εύκολος ώστε να κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Κάθε φορολογούμενος θα στέλνει μέσω κινητού, με SMS ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό απόδειξης που έχει συλλέξει. Στη συνέχεια θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, την οποία θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως "λαχνός" .
Σύμφωνα πάντα με το Έθνος, κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα. Ο αριθμός των τυχερών θα είναι τουλάχιστον 4ψήφιος με κέρδη τα οποία σε πρώτη φάση θα φθάνουν έως και τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκυλίεται το ενδεχόμενο στο προσεχές μέλλον τα «έπαθλα» να είναι ακόμα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Wall Street Journal: Το μοντέλο της «λοταρίας» εφαρμόζεται επιτυχώς στην Πορτογαλία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το μοντέλο της «λοταρίας» εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία, με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα. Τα δημόσια έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 4% όταν η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε μόλις 2%. Περισσότεροι από 40 Πορτογάλοι οδηγούν ένα ολοκαίνουριο Audi που κέρδισαν στη λοταρία.

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: