Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Η EBRD επενδύει 300-350 εκατ στις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών – Στην Eurobank 250 εκατ και 40 εκατ στην Παγκρήτια


Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι και οι 4 ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών θα πετύχουν....
Υπέρ της κεφαλαιακής στήριξης των ελληνικών τραπεζών τάσσεται η EBRD European Bank for Reconstruction and Development.
H Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του bankingnews.gr έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με στόχο να στηρίξει την προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας και ταυτόχρονα να αποκομίσει υπεραξίες.
Υπενθυμίζεται ότι η EBRD έχει συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών στα Βαλκάνια και στις κυπριακές τράπεζες στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση τους.
Με βάση αξιόπιστες πηγές η EBRD θα επενδύσει 250 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank και περίπου 40 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου μιας συνεταιριστικής τράπεζας κατά το πιθανότερο σενάριο της Παγκρήτιας.
Δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και στην ανακεφαλαιοποίηση και δεύτερης συστημικής τράπεζας αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.
Η ενεργή συμμετοχή της EBRD στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι μια θετική εξέλιξη όχι μόνο γιατί θα συνδράμει στην κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου αλλά γιατί δείχνει ότι οι μηχανισμοί της Ευρώπης θέλουν να στηρίξουν εκείνους τους κλάδους όπως οι τράπεζες που θα διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
Με βάση αξιόπιστη πηγή οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται στα 14,6 δισεκ. ευρώ στα stress tests όπως έγκαιρα έχει αναφέρει το bankingnews.gr.
Στο βασικό σενάριο και στο AQR αντιστοιχούν 8,3 δισεκ. και στο δυσμενές σενάριο 6,3 δισεκ.
Το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί με μια σχέση 70% με 75% cocos μετατρέψιμα ομόλογα και 30% ή 25% μετοχές μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Το βασικό σενάριο δομείται ως εξής κατά τράπεζα
Εθνική 2-2,2 δισεκ.
Πειραιώς 3 δισεκ.
Eurobank 1,75 δισεκ.
Alpha bank 1,3 δισεκ.  
Με βάση αξιόπιστη πηγή

Η Εθνική θα καλύψει τα 2 δισεκ. με αύξηση κεφαλαίου, με προσφορές ανταλλαγής ομολογιακών με μετοχές και μέρος της πώλησης μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank.

H Πειραιώς θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου 2,3 δισεκ. καθώς τα 650 εκατ θα τα καλύψει μέσω της προσφοράς ανταλλαγής ομολογιακών.
Η Πειραιώς θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Eurobank θα καλύψει τα 1,75 δισεκ. ως εξής.
Θεωρητικά θα μπορούσε να προχωρήσει σε προσφορά ανταλλαγής ομολογιακών συγκεντρώνοντας 500 εκατ και η αύξηση κεφαλαίου να είναι 1,25 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό συμμετοχής  των ομολογιούχων στην ανακεφαλαιοποίηση.
Αν θεωρητικά μπορέσει να συγκεντρώσει 1,75 δισεκ. σε ΑΜΚ θα τα καλύψει μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Η EBRD θα συμμετάσχει με 250 εκατ ευρώ.
Το Fairfax με 150 έως 200 εκατ ευρώ
Ο Wilbur L. Ross θα επενδύσει 50 εκατ ευρώ.
Επίσης υπάρχει πληροφορία ότι μπορεί να συμμετάσχει με ένα μικρό ποσό περίπου 50 εκατ  ακόμη και το Capital το οποίο είχε επενδύσει 556,8 εκατ στην ΑΜΚ του 2014.
Κεφάλαια θα επενδύσουν το Mackenzie Funds, το Fidelity Funds και το Brookfield με στόχο αυτά τα 3 funds να επενδύσουν 150 εκατ.

Η Alpha bank εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 1,3 δισεκ. αλλά αν προχωρήσει σε προσφορά ανταλλαγής στα ομολογιακά η τελική αύξηση κεφαλαίου περιορίζεται μόλις στα 850 εκατ ευρώ και υπό όρους ακόμη και στα 700 εκατ.

Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι και οι 4 ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών θα πετύχουν.
Η Eurobank θα μπορούσε να αντλήσει έως 1,5 δισεκ. ελαχιστοποιώντας την συμμετοχή των ομολογιούχων.
Περίπου 1,5 δισεκ. θα μπορούσε να αντλήσει και η Alpha bank.
Ο στόχος για 2 δισεκ. ΑΜΚ θα καλυφθεί στην Πειραιώς ενώ ΑΜΚ 1, δισεκ. η Εθνική μπορεί να καλύψει.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: