Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ο νέος μηχανισμός - ασπίδα για το ευρώ και τις χώρες της Ευρωζώνης


Μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων οι 27 ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως κατέληγαν μετά τα μεσάνυχτα στη δημιουργία ενός Ταμείου συνολικών πόρων 600 δισ. ευρώ και μάλιστα με την εμπλοκή του ΔΝΤ κατ’ απαίτηση του Βερολίνου με στόχο τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που δέχονται επίθεση από τους κερδοσκόπους.
Το μοντέλο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη. Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, της γαλλικής Le Monde και του Reuters, μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων φαίνεται πως κατέληγαν μετά τα μεσάνυχτα στη δημιουργία ενός Ταμείου συνολικών πόρων 600 δισ. ευρώ και μάλιστα με την εμπλοκή του ΔΝΤ κατ’ απαίτηση του Βερολίνου με στόχο τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που δέχονται επίθεση από τους κερδοσκόπους.

Στο Ταμείο αυτό, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, θα συνδράμει με το ποσό των 60 δισ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 440 δισ. ευρώ θα παραχωρηθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης με τη μορφή δανειακών εγγυήσεων, ενώ τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ΔΝΤ.

Στις Βρυξέλλες παίχτηκε χθες ολονύχτιο θρίλερ με τους υπουργούς Οικονομικών να πραγματοποιούν αγώνα ? δρόμου, με στόχο να έχουν καταλήξει πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές (στις 4 το πρωί) σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει την σταθερότητα της Ευρωζώνης και θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που στοχεύουν το ίδιο το ευρώ.
Ο νέος μηχανισμός - ασπίδα για το ευρώ και τις χώρες της Ευρωζώνης

Η έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin ξεκίνησε στις 18:00 ώρα Ελλάδος και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί όσο και της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ ότι συμφωνούν «απόλυτα με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα», μέχρι τα μεσάνυχτα όλα τα σενάρια παρέμεναν ανοιχτά.

Επιπλέον, σημαντική πτυχή που βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο συντονισμός της με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ.

Στη Βασιλεία της Ελβετίας βρέθηκαν, εξάλλου, χθες οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης οι οποίοι με τη συμμετοχή της ΕΚΤ συζήτησαν και αυτοί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν καθώς και την πολιτική που θα ακολουθήσουν ως προς την εκταμίευση της βοήθειας προς τις χώρες αυτές όταν αυτή απαιτηθεί.

«Πρέπει να φτιαχτεί μια αδιαπέραστη και ακλόνητη γραμμή άμυνας για το ευρώ», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στο νόμισμά μας και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», υπογράμμισε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, ενώ και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα του ευρώ.

Οι Βρετανοί ωστόσο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή τους σε κοινό ταμείο στήριξης του ευρώ, χωρίς όμως να μπλοκάρουν τη δημιουργία του. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άλιστερ Ντάρλινγκ, είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει «ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών», πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

Με αγέλη λύκων παρομοίασε τις συμπεριφορές των αγορών ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ.

«Αυτό που βλέπουμε στις αγορές είναι συμπεριφορές αγέλης. Είναι σαν ομάδα από λύκους και αν δεν καταφέρουμε να τους ελέγξουμε θα κατασπαράξουν τα πιο αδύναμα κράτη. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόοδος» εξήγησε.

Νωρίτερα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Σουηδία να συμμετάσχει στο μηχανισμό σταθερότητας που θα συνδράμει τις χώρες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν ανήκει σε αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: