Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Πολεμος: κτηνοτροφων – γαλακτοβιομηχανιων


Δηλώνουν ότι απορροφούν τις αυξήσεις ΦΠΑ· στην πραγματικότητα ωστόσο τις μεταφέρουν στους κτηνοτρόφους. Η καταγγελία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παν. Πεβερέτου αφορά την πρακτική των βιομηχανιών γάλακτος, οι οποίες συντονισμένα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μειώσει τις τιμές του αγελαδινού και του πρόβειου γάλακτος μέχρι και 10%. «Πριν από δύο μήνες η Vivartia, η ΜΕΒΓΑΛ και η Κολιός είχαν ανακοινώσει μικρές αυξήσεις τιμών, κινούμενες παράλληλα με την αυξητική τάση των τιμών της πρώτης ύλης γάλακτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μόλις όμως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την πρώτη δόση αυξήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, οι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας συντονισμένα ανακοίνωσαν μείωση στις τιμές παραγωγού κατά 10%, σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις τους περί απορρόφησης των αυξήσεων ΦΠΑ», περιγράφει ο κ. Πεβερέτος.

Επιχειρήματα

Από τη μεριά τους οι γαλακτοβιομηχανίες επικαλούνται για τις μειώσεις, ότι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα χάνει συνεχώς μερίδια στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται στο γάλα μακράς διαρκείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου υποστήριξαν πως το περιθώριο κέρδους τους δεν υπερβαίνει το 1,5%. «Και τότε πού πάνε τα λεφτά;», φέρεται να ρώτησε η υπουργός καθώς από τα 37 λεπτά που αγοράζεται από τους παραγωγούς έως το 1-1,5 ευρώ που πωλείται το φρέσκο γάλα η διαφορά είναι μεγάλη.

Πάντως, η υπουργός, ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων της, αφού έκανε την αυτονόητη επισήμανση ότι «το Υπουργείο δεν καθορίζει τις τιμές», προέβαλε ως «λύση» όλων των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στην αγορά, τα συμβόλαια.

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες γίνονται διεργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύναψη κοινού συμβολαίου από παραγωγούς και βιομηχανίες, με στόχο την αποτροπή μονομερών αλλαγών στις τιμές. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος κυμαίνεται την εποχή αυτή στα 37 λεπτά το λίτρο.

Πληροφορίες του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός δεν αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις πληρώνουν 43 λεπτά, ενώ οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες δίνουν από 32 έως 40 λεπτά. Σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να έχουν υποχρεώσει αγελαδοτρόφους στην πώληση μέχρι και 28 λεπτά το λίτρο.

Τις τελευταίες μέρες γίνονται πιέσεις να μειωθούν οι τιμές και στο αιγοπρόβειο γάλα, καθώς μεταποιητικές επιχειρήσεις παραγωγής φέτας πιέζουν για χαμηλότερες τιμές σε περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο κλάδος έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση την τελευταία διετία, καθώς έχουν διακόψει την λειτουργία τους 1.000 μονάδες αγελαδοτροφίας και περίπου 5.000 προβατοτρόφοι. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, «βαδίζουμε ολοταχώς προς πλήρη διάλυση της κτηνοτροφικής παραγωγής και δραστική μείωση των 1,8 εκατ. τόνων γάλακτος και 500 χιλ. τόνων κρέατος που αυτή την στιγμή παράγουμε.

Σε λίγα χρόνια πολύ δύσκολα θα βρίσκει κανείς πραγματικά ελληνικό γάλα και κρέας». Πρόσφατη έρευνα της ICAP για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) κατέδειξε ότι σχεδόν εννέα στους δέκα καταναλωτές (89%) δηλώνουν ότι καταναλώνουν μόνο ελληνικό γάλα.

Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (το 95%) δηλώνουν πως θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση του γάλακτος που πίνουν, ενώ σχεδόν όλοι οι καταναλωτές (98%), δήλωσαν ότι με δεδομένο ότι το βάρος και η τιμή ενός γαλακτοκομικού προϊόντος παραμένουν ίδια, αυτοί θα επέλεγαν το εγχώριο.

Σε ερώτηση εάν οι ελληνικές ονομασίες τοπωνυμίων τυροκομικών προϊόντων δημιουργούν την εντύπωση ότι το προϊόν είναι φτιαγμένο από ελληνικό γάλα ή εισαγόμενο, ποσοστό 67% απάντησε πως η επωνυμία παραπέμπει στην ελληνικότητα του προϊόντος. Η έρευνα έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο, σε δείγμα 600 ατόμων, ηλικίας 18-64 ετών.

Αίτημα για ρύθμιση χρεών

ΑΝΑΣΑ στους κτηνοτρόφους θα δώσει, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, το τριετές πάγωμα των δανείων τους. Σχετικό αίτημα υπέβαλε η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι η πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης για τα δάνεια δεν τους καλύπτει όλους, καθώς δεν περιλαμβάνει τους αλληλόχρεους λογαριασμούς και τις οφειλές άνω των 150 χιλιάδων ευρώ. Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΚ ζητεί τώρα πάγωμα δανείων μέχρι 500 χιλιάδων ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η κτηνοτροφική μονάδα λειτουργεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Υπολογίζεται ότι τα δάνεια των κτηνοτρόφων δεν ξεπερνούν συνολικά τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα 647 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια φυσικών προσώπων στην ΑΤΕ, 50-70 εκατ. ευρώ τα δάνεια των νομικών προσώπων στην ίδια τράπεζα και άλλα 50-70 εκατ. είναι τα δάνεια στις υπόλοιπες τράπεζες. Με τις δύο προϋποθέσεις-«κόφτες» του ΣΕΚ (πλαφόν τα 500 χιλ. ευρώ και λειτουργία 2-3 ετών) υπολογίζεται ότι η ρύθμιση θα αφορά δάνεια 400 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: