Κυριακή 2 Μαΐου 2010
Στο σφυρί κρατικά ακίνητα λόγω χρέους
Το πράσινο φως για την πώληση ή εκμετάλλευση σημαντικών ακινήτων που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο άναψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τις ΗΠΑ, μετά τις συναντήσεις του με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο υπουργός μίλησε για σημαντικά ακίνητα που έχει το Δημόσιο και τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα.
Κάτω από το βάρος της δραματικής κατάστασης της οικονομίας και της επιτακτικής ανάγκης για αναζήτηση χρημάτων απ’ όπου μπορούν να βγουν και με οποιοδήποτε τρόπο, στις σκέψεις της κυβέρνησης έρχεται και η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας, της άγνωστης «δύναμης» του ελληνικού Δημοσίου στην προσπάθεια που κάνει για διάσωση της οικονομίας.
Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από ξένους developers ή εταιρείες real estate που θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα. Επίσης, και οι Ελληνες θεσμικοί, κυρίως οι επενδυτικές εταιρείες ακίνητης περιουσίας είναι ζεστοί στην προοπτική να βγουν στην αγορά δημόσια ακίνητα.
Η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου διαθέτει ορισμένα «διαμάντια» που θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον το οικονομικό επιτελείο για το πώς θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα. Αυτά είναι:
Βάση Γουρνών - Ηράκλειο Κρήτης: 738 στρέμματα σε μια περιοχή όπου μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, βρίσκεται σε τέλμα, αν και κατά καιρούς υπήρχαν σκέψεις για την παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση για την κατασκευή ξενοδοχείων, γραφείων, χώρων ψυχαγωγίας αλλά και επιχειρηματικού πάρκου και πάρκο τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού.
Ρίο - Αντίρριο: Πρόκειται για την έκταση άνω των 200 στρεμμάτων στην έκταση που ελευθερώθηκε όταν έφυγε το εργοτάξιο της γέφυρας. Στο σχέδιο είναι η παραχώρηση για 50 χρόνια σε ιδιώτες με σκοπό τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου, καταστημάτων και γραφείων, μαρίνας, χώρων στάθμευσης κ.λπ.
Βόρας - Καϊμακτσαλάν: Περίπου 18.000 στρέμματα διαθέτει το Δημόσιο στα όρια των νομών Πέλλας και Φλώρινας. Από το 1995 λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, αλλά μπορεί να υπάρξει περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση.
Αφάντου Ρόδου: Πάνω από 1.300 στρέμματα βρίσκονται εδώ και χρόνια στον... αέρα αφού δεν μπορούν να βρουν το δρόμο της αξιοποίησης. Διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί πριν τις προηγούμενες εκλογές αναβλήθηκε και πλέον δεν υπάρχει ορατό πλάνο για την περιοχή. Σύμφωνα με κάποια σχέδια, θα μπορούσαν να επενδυθούν πάνω από 150 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ διεθνών προδιαγραφών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων κι άλλων χρήσεων τουριστικού χαρακτήρα.
Πρώην Φωνή της Αμερικής - Ξάνθη: Πρόκειται για ακίνητο 8.000 στρεμμάτων με κτιριακές υποδομές επιφάνειας 25 χιλιάδων τ.μ. όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις των πομπών της πρώην «Φωνής της Αμερικής». Στόχος της ΚΕΔ είναι να προσεκλυστούν ιδιωτικά κεφάλαια για να αξιοποιήσουν το ακίνητο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου