Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ "ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ EMPORIKI BANK

Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης (από την Καθημερινή)
Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «κλειδώσει» η πώληση της Emporiki Bank σε μία από τις τρεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες -Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bankπου κατέθεσαν χθες δεσμευτικές... προσφορές για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση της Credit Acricole, που ελέγχει την Emporiki Bank, έχει συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο στις 27 Αυγούστου προκειμένου να αποφασιστεί ποια προσφορά θα γίνει δεκτή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της Credit Agricole επιθυμεί το θέμα της Εμπορικής να κλείσει άμεσα πριν από τις 28 Αυγούστου οπότε θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Παράλληλα, στις 27 Αυγούστου θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Αθήνα για να εγκρίνει ή όχι την απόφαση του γαλλικού ομίλου. Υπογραμμίζεται ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, είναι απαραίτητη η συγκατάθεση του ΤΧΣ. Κεφαλαιακή ενίσχυση Χθες, λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Emporiki Bank η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank. 
Οι προσφορές κατατέθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και στη διοίκηση της Credit Agricole στο Παρίσι. Οι τράπεζες προσάρμοσαν τις προσφορές τους σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που διαμόρφωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το ΤΧΣ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο και όποια τράπεζα δεν συμμορφωθεί, η προσφορά της θα ακυρωθεί. Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΧΣ προσδιόρισαν με ακρίβεια την ελάχιστα αποδεκτή κεφαλαιακή ενίσχυση ώστε να εμποδίσουν μια ανταγωνιστική διαδικασία μεταξύ των τραπεζών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες προσφορές. 
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η Emporiki θα πρέπει να ενισχυθεί με τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί αποτελεσματικά. Δεδομένου ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι με ακρίβεια προσδιορισμένες, η «μάχη» μεταξύ των τριών διεκδικητών θα δοθεί στο ποιος θα παρουσιάσει το πιο ελκυστικό - πειστικό επιχειρησιακό σχέδιο. Ζωτικής σημασίας είναι το θέμα των συνεργειών: όποια τράπεζα παρουσιάσει τα πιο πειστικά επιχειρήματα για τις συνέργειες που δημιουργούνται και την ικανότητά της να τις αναδείξει και να τις εκμεταλλευτεί θα αποκτήσει προβάδισμα. Ασφαλώς θα συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες όπως η ρευστότητα και τα σχέδια αποδέσμευσης από το ευρωσύστημα, οι κεφαλαιακές ανάγκες κ.ά. Οι προσφορές θα αξιολογηθούν από τη διεύθυνση της Ε.Ε. -δεδομένου ότι και οι τρεις ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια- η οποία και θα επιλέξει την καλύτερη. 

Η Credit Agricole Υπογραμμίζεται ότι στην ουσία οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πληρώσουν για την εξαγορά αλλά θα πληρωθούν, καθώς οι Γάλλοι έχουν υποχρεωθεί από τις εποπτικές αρχές να ανακεφαλαιοποιήσουν την Emporiki Bank προκειμένου να πετύχουν την αποδέσμευσή τους από τη χώρα μας. Η εξαγορά της Emporiki Bank αποτέλεσε μια από τις χειρότερες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Credit Agricole στην ιστορία της: έχει κοστίσει πολλά σε κεφάλαια και κυρίως ενέργεια και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διοίκηση του γαλλικού ομίλου. Αναλυτές επισημαίνουν στην «Κ» ότι κατά την τελευταία παρουσίαση των αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου, πάνω από το ήμισυ της παρουσίασης αναλώθηκε σε ερωτήσεις για την έκθεση στην Ελλάδα και τους κινδύνους από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Οι Γάλλοι διέθεσαν 2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της τράπεζας το καλοκαίρι του 2006 ενώ προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου περίπου 4 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Αν προστεθούν και τα 3 δισ. ευρώ που θα εισφέρουν τώρα για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής, η ελληνική περιπέτεια κόστισε στον γαλλικό όμιλο 10 δισ. ευρώ! 
Οποια από τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank αφενός θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος της στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole. Στα τέλη του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται 5.200 εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: