Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Αναστάτωση και φυγόκεντρες τάσεις προκαλεί η αξιολόγηση


Αναστάτωση και φυγόκεντρες τάσεις προκαλεί στο εσωτερικό η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να περνούν από διαδικασία αξιολόγησης άπαντες οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, χωρίς να εξαιρείται κανένας, ακόμη και ο Κώστας Καραμανλής.

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ, στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησής του με τον Αλ. Τσίπρα, με την οποία κατέστησε σαφές ότι θα είναι εκείνος ο τελικός κριτής όλων των υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του πρώην πρωθυπουργού, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ενόχληση του Κ. Καραμανλή, αν και κύκλοι του στενού του περιβάλλοντος απέφυγαν να σχολιάσουν την απόφαση του κ. Σαμαρά.

Ταυτόχρονα βουλευτές όλων των εσωκομματικών τάσεων εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της κίνησης του Αντ. Σαμαρά, καθώς το κυρίαρχο συμπέρασμα στις συζητήσεις μαζί τους ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιδιώκει να απαλλαγεί μόνο από τα γνωστά «βαρίδια» του κόμματος, αλλά πιθανότατα και από όσους διαφωνούν ή θα διαφωνήσουν με τις πολιτικές του επιλογές, ώστε να ελέγξει πλήρως τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν τη νέα εστία εσωκομματικών εντάσεων έγιναν από τον κ. Σαμαρά μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε αν στην Επιτροπή Αξιολόγησης υποψηφιοτήτων (που ανακοίνωσε τη Δευτέρα) θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις και οι εν ενεργεία βουλευτές ακόμη και ο κ. Καραμανλής. «Η διαρκής αναζήτηση νέων υποψηφίων και η διαρκής αξιολόγηση των πάντων, είναι ο ρόλος της Επιτροπής Αξιολόγησης», είπε ο κ. Σαμαράς, και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το καταστατικό. Η διαρκής αξιολόγηση ισχύει για τους πάντες.

Η απόφαση
Οι βουλευτές, με βάση το καταστατικό περνάνε, τελικά, από την κρησάρα του Πολιτικού Συμβουλίου και του αρχηγού του κόμματος, ο οποίος και έχει καταστατικά την υποχρέωση να αποφασίσει αυτός μόνος του. Την αξιολόγηση όλων των υποψηφίων είμαι υποχρεωμένος να την κάνω στο τέλος εγώ», ενώ όταν ξαναρωτήθηκε αν δεν εξαιρείται κανένας, ούτε ο Κ. Καραμανλής, ήταν απολύτως σαφής υπογραμμίζοντας πως «απολύτως κανένας δεν εξαιρείται».

Η πρώτη δημόσια αντίδραση ήρθε από την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, με την Μ. Γιαννάκου να μην αμφισβητεί το δικαίωμα του προέδρου στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αλλά και να σημειώνει ότι «σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα υπάρχουν επιτροπές αξιολόγησης, αλλά αυτές καθορίζονται από κανόνες, ώστε να είναι τελείως αντικειμενικές, να μην υπάρχει καμία υπόνοια περί διαβλητότητας».

Ταυτόχρονα, ο Θ. Γιαννόπουλος τάχθηκε ευθέως υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και διαφοροποιήθηκε πλήρως από την προχθεσινή αρνητική τοποθέτηση του κ. Σαμαρά απέναντι στον «Καλλικράτη» λέγοντας ότι «είναι κάτι το καινούργιο, που δεν έχει δοκιμαστεί και πάντοτε αυτοί οι θεσμοί διορθώνονται στον δρόμο». Εγώ, πρόσθεσε «δεν προτρέπω κανέναν σε επανάσταση», απέδωσε τις αντιδράσεις στους δημάρχους «που καταλαβαίνουν ότι αύριο δεν θα είναι δήμαρχοι» και τόνισε πως «η πρόταση Καρατζαφέρη για κάθοδό μου στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος με τη στήριξη ΝΔ-ΛΑΟΣ είναι τιμητική για εμένα και εάν μου προταθεί, θα το σκεφτώ».

Παράλληλα ο Π. Ψωμιάδης, με επιστολή του προς τον Αντ. Σαμαρά, ζήτησε την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών και του επικείμενου συνεδρίου σημειώνοντας ότι «τα υφιστάμενα κοινωνικά προβλήματα έχουν απομακρύνει το ενδιαφέρον του κόσμου από τις εσωκομματικές διαδικασίες».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αλ. Τσίπρα, αυτή κινήθηκε στον άξονα της πολιτικής συνεννόησης που επιδιώκει ο πρώτος με τα κόμματα της Αριστεράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «μπορεί να έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε ή ότι πρέπει να αποξενωθούμε», ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινά συμπεράσματα ως προς τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων και την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Σε τεστ αντοχής υποβάλλει τα νεύρα της Pηγίλλης ο «γαλάζιος» βουλευτής Γρ. Aποστολάκος, που άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου «Kαλλικράτης». Eίχε προηγηθεί τοποθέτηση της ανεξάρτητης βουλευτού Nτόρας Mπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε αναγκαία τη μεταρρύθμιση και ζήτησε από τον υπουργό Eσωτερικών Γ. Pαγκούση «να ακούσει τους βουλευτές», για να ακολουθήσει η εμφάνιση του βουλευτή Λακωνίας που κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την επίσημη κομματική γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: