Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Οι χρήστες του Facebook κάνουν την επανάστασή τους



Ακόμη και οι διαδικτυακές κοινωνίες διέρχονται περιόδους κρίσης. Το Facebook, η δημοφιλέστερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο με περισσότερα από 500 εκατ. μέλη, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αφού κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αναδειχθεί στη συνείδηση εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου ως η κυρίαρχη πλατφόρμα online επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, οι ίδιοι οι χρήστες ετοιμάζονται τώρα να του? γυρίσουν την πλάτη αναζητώντας νέες και πιο εξελιγμένες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

Εξοδος
Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 31 Μαΐου και 6 Ιουνίου, χιλιάδες χρήστες ετοιμάζονται να κάνουν την... επανάστασή τους, με «μαζικές εξόδους» από το Facebook, ζητώντας περισσότερο έλεγχο και καλύτερη προστασία στα προσωπικά τους δεδομένα. Το πρωτοφανές κύμα αρνητικής δημοσιότητας που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες το Facebook συνοδεύεται από σειρά ειδήσεων για online γκάφες, φόνους, αυτοκτονίες, εκβιασμούς με θύματα ανυποψίαστους χρήστες. Το Facebook μπήκε ακόμη και στο στόχαστρο του Ισλάμ που το κατηγορεί για διακωμώδηση της θρησκείας. Στον αντίποδα, οι «φανατικοί» χρήστες της υπηρεσίας όχι απλώς δηλώνουν ότι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να την εγκαταλείψουν, αλλά καταγγέλλουν και μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση σπίλωσης και «δαιμονοποίησης», διερωτώμενοι ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα πίσω από μία τέτοια κίνηση.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους χρήστες ήταν η πρόσφατη απόφαση του ιδρυτή της υπηρεσίας, του μόλις 26 ετών και δισεκατομμυριούχου πλέον Μάικλ Ζούκερμπεργκ, να «ανοίξει» και να αφήσει εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook σε διαφημιζόμενους και συνεργαζόμενες εταιρείες με τη δημοφιλή ιστοσελίδα. Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να μην επιτρέψουν την έκθεση των προσωπικών τους δεδομένων, αν το επιθυμούν, η αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο των χρηστών όσο και της αμερικανικής Γερουσίας, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ FTC, καθώς και του οργανισμού για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου στο Διαδίκτυο, Electronic Frontier Foun-dation. Η «αντίσταση» δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή της. Ηδη, δύο online «κινήματα» παροτρύνουν τους χρήστες του Facebook να εγκαταλείψουν μαζικά την υπηρεσία, δείχνοντας στην πράξη την αντίδρασή τους στην πολιτική που ακολουθείται.

Το FacebookProtest.com καλεί τους χρήστες να εγκαταλείψουν την υπηρεσία μέχρι τις 6 Ιουνίου, ενώ στο QuitFace-bookDay.com οι χρήστες καλούνται να διαγράψουν τα προφίλ τους στις 31 Μαΐου.

Χωρίς βάση
Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Ζούκερμπεργκ απορρίπτει τις κατηγορίες ως αβάσιμες. Τονίζει ότι δεν έχει πρόθεση να εκμεταλλευθεί εμπορικά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, επισημαίνει ότι οι πάσης φύσεως «παραβατικές συμπεριφορές» που παρατηρούνται έχουν να κάνουν με το ποιόν μεμονωμένων χρηστών για τις οποίες δεν έχει ευθύνη η υπηρεσία και υπενθυμίζει ότι η φιλοσοφία της λειτουργίας της διέπεται από την ανάγκη των χρηστών να επικοινωνούν με το να μοιράζονται πληροφορίες που τους αφορούν με άλλους χρήστες και φίλους τους. Οπως επισημαίνουν και αναλυτές, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με τα όποια δικαιώματα και υποχρεώσεις, θα έπρεπε να ισχύει στην online πραγματικότητα όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή.

Μετά τις επικρίσεις
Αναδίπλωση με νέες ρυθμίσεις

Υπό το βάρος των έντονων επικρίσεων που δέχεται το τελευταίο διάστημα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, το Facebook αναγκάσθηκε να αναδιπλωθεί, ανακοινώνοντας μία πιο ευέλικτη και απλοποιημένη πλατφόρμα των ρυθμίσεων ασφαλείας της υπηρεσίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι χρήστες θα έχουν τον τελικό λόγο για το αν τα προσωπικά δεδομένα τους θα είναι προσβάσιμα ή όχι σε τρίτους. Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε τον αριθμό των σχετικών ρυθμίσεων ασφαλείας από 50 σε 15, τις οποίες σκοπεύει να συμπεριλάβει σε μια πιο φιλική προς τους χρήστες πλατφόρμα. Η «υποχώρηση» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν έχει, ωστόσο, καταφέρει να κατευνάσει την ένταση.

Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές που προσέφυγαν στο Κογκρέσο χαρακτήρισαν μεν την κίνηση «θετικό βήμα», αλλά οι οργανώσεις για την προστασία του προσωπικού απορρήτου θεωρούν τα νέα μέτρα ανεπαρκή. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι το Κογκρέσο θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: