Στην πολιτική επιστράτευση των ναυτικών προχώρησε χθες το βράδυ η κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της ακτοπλοΐας και να επανασυνδεθούν τα νησιά με την υπόλοιπη χώρα μετά από επτά μέρες απεργίας της ΠΝΟ από την οποία έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα. Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, ανακοίνωσε την απόφαση λέγοντας ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην «πολιτική κινητοποίηση» των ναυτικών με αίσθημα ευθύνης καθώς η Ελλάδα είχε κοπεί στα δύο και αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί.
Η επιστράτευση τέθηκε σε ισχύ από τις 8 μ.μ. χθες, ωστόσο, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ συνεδρίαζε μέχρι αργά χθες το βράδυ και αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας.
Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα η απόφαση της επιστράτευσης των ναυτικών είχε ουσιαστικά ωριμάσει στην κυβέρνηση, χθες όμως, έγινε άλλη μία προσπάθεια για τη λύση της απεργίας. Ο κ. Διαμαντίδης ύστερα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε στο γραφείο του το γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, Γιάννη Χαλά και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολο Βεντούρη. Εκεί φέρεται να πρότεινε τριήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα τα οποία θέτουν οι εταιρείες της ακτοπλοΐας και να υπογραφεί η ΣΣΕ για το 2010.
Αντίθεση
Ο πρόεδρος της ΕΕΝ συμφώνησε σε αυτό, όμως η ΠΝΟ θεώρησε ότι δεν διασφαλίζει τίποτε, αντίθετα ανοίγει θέματα που θέτουν σε κίνδυνο την εργασία των Ελλήνων ναυτικών. Μετά από αυτό, η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας αποφάσισε με ψήφους 11 - 4 υπέρ της συνέχισης της απεργίας για άλλες 48 ώρες.
Στην προηγούμενη επιστράτευση των ναυτικών, το 2006, τις πρώτες ώρες είχε εμποδιστεί ο απόπλους ορισμένων πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά. Πάντως είναι βέβαιο ότι θα αποπλεύσουν προς τον Πειραιά όλα τα πλοία τα οποία είχαν εγκλωβιστεί από την απεργία σε νησιωτικά λιμάνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου