Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στα ύψη ο πληθωρισμός και στην Γερμανία, "σπρώχνει" σε άνοδο των επιτοκίων από ΕΚΤ


Ο εφιάλτης της Γερμανίας, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δυόμισι ετών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, εξέλιξη που αυξάνει τις προσδοκίες έγκυρων οικονομολόγων σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει μέσα στους ερχόμενους μήνες το βασικό δανειστικό επιτόκιο της.

Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης του τιμάριθμου στη Γερμανία αναρριχήθηκε στο 2,4%, εν μέσω της αύξησης του κόστους της ενέργειας, στοιχείο που ενισχύει τους φόβους για την «εκτροπή των τιμών» στην ευρωζώνη, καθώς η γερμανική οικονομία θεωρείται βαρόμετρο για τις 17 χώρες του κοινού νομίσματος.

Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στη Γερμανία έφθασε το 2,1%. Οι τιμές πολλών βασικών καταναλωτικών προϊόντων διαμορφώνονται, πλέον, στο επίπεδο του Οκτωβρίου του 2008.

«Υφίσταται, πλέον, ένας έντονος κίνδυνος για πληθωρισμό στη Γερμανία», σχολίασε η οικονομολόγος της Commerzbank, Ούλρικε Ρόντορφ, μια από τους ειδήμονες που προέβλεπαν επιτάχυνση του γερμανικού πληθωρισμού τον τρέχοντα μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη θέσει όριο για τα κράτη μέλη της 17μελούς ευρωζώνης ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση να μην υπερβαίνει το 2%.

Το βασικό δανειστικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί στο 1,25% και πολλοί οικονομολόγοι διαβλέπουν ότι, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αυξηθεί κατά ποσοστό 0,25% ή κατά 25 μονάδες βάσης.

Αρκετοί εξ αυτών πιθανολογούν ότι «μια τέτοια αύξηση θα ανακοινωθεί είτε στην αρχή του Ιουνίου, είτε στην αρχή του Ιουλίου».

«Η ΕΚΤ δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Τα στοιχεία αυτά της παρέχουν πλήρη νομιμοποίηση» εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος της Societe Generale Κλάους Μπάαντερ.

Πολλοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν προδιαγεγραμμένη τη νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Φραγκφούρτη εντός του προσεχούς διμήνου. Συγκεκριμένα προεξοφλείται σταδιακή άνοδος των επιτοκίων σε τρεις φάσεις (Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος) με στόχο να φτάσει το βασικό επιτόκιο στο 2%.

Οι νέες αυξήσεις είναι βέβαιο ότι θα ορθώσουν ένα ακόμα εμπόδιο στις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται σε ύφεση ή έστω σε περίοδο οριακής ανάπτυξης.

Η επιμονή της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης στο «σκληρό ευρώ» υποθηκεύει τις προσπάθειες ανάκαμψης και των τριών δανεισμένων χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), καθώς καθιστά ακόμα λιγότερο ανταγωνιστικά τα εξαγώγιμα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.

«Ακόμα και μια μετριοπαθής νομισματική πολιτική θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας» δηλώνει ο Μπεν Μέι, οικονομικός αναλυτής στη βρετανική Capital Economics.

Δεν υπάρχουν σχόλια: