Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ


Μέχρι σήμερα, όσοι είχαν λαμβάνειν κάτω από 1.500 ευρώ, τυπικά δεν ελέγχονταν, ενώ από φέτος σε αυτούς θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω του ΤΑXIS για επαλήθευση. Εάν δε κάποιος έχει επικαλεστεί πλαστά δικαιολογητικά για να πάρει επιστροφή που δεν δικαιούται, το υπουργείο επισημαίνει ότι διαπράττεται αξιόποινη πράξη ,και θα γίνεται σχετική αναγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ,σύμφωνα με το άρθρο 37 του Κ.Π.Δ.

Σε περιπτώσεις φορολογούμενων που η επιστροφή φόρου τους υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο πάνω από 8.000 ευρώ ετησίως, θα διενεργείται από την εφορία έλεγχος των σχετικών παραστατικών, όπως συνηθιζόταν πάντα. Αυτό σημαίνει ότι θα τους καλεί η εφορία να προσκομίσουν ένα προς ένα τα παραστατικά που μειώνουν το φόρο τους, πιθανότατα και το σύνολο των αποδείξεων.

Ακόμη όσοι υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις (αδρανείς επιχειρήσεις) δεν χρειάζεται να έχουν υπογραφή λογιστή.

Όσον αφορά στις καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης, για δαπάνες που δεν εκπίπτουν στο σύνολο τους, θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά (αφού ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο taxis βεβαίως) με καταληκτική ημερομηνία την 30 Ιουνίου. Σε αυτές θα πρέπει να δηλώνεται και από το λογιστή ότι έχουν υποβληθεί όλοι οι παρακρατούμενοι και έμμεσοι φόροι μέσα στη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: