Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Και Ελληνες μισθοφόροι στον Καντάφι


Ελληνες μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του Καντάφι μαζί με εκατοντάδες άλλους Ανατολικοευρωπαίους και Δυτικοευρωπαίους «συναδέλφους τους», υποστηρίζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα EUobserver.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 300-500 Σέρβοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Πολωνοί, Βέλγοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Ελληνες πρώην στρατιωτικοί, χειριστές βαρέων όπλων και ελικοπτέρων, μαζί με στελέχη ειδικών δυνάμεων και παραστρατιωτικούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον στρατό του Καντάφι έναντι περίπου 2.000 δολαρίων την ημέρα. Η ευρωπαϊκή αυτή «Λεγεώνα» μετακινείται από 15 στρατιωτικά αεροδρόμια της Νότιας Λιβύης που εξακολουθούν να ελέγχονται από το καθεστώς.

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο Ελληνας αναλυτής, ειδικός στο οργανωμένο έγκλημα, πρώην σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, του ΟΗΕ και της ΕΕ, Μιχάλης Κουτούζης.

Το προηγούμενο διάστημα ταξίδεψε στη Βόρειο Αφρική ενώ είχε διατελέσει διευθυντής ερευνών του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκωτικών (OGD).

Ο Ελληνας εμπειρογνώμονας δήλωσε στο EUobserver ότι ο Καντάφι χρησιμοποιεί Αφρικανούς, Αραβες και Ευρωπαίους μισθοφόρους επειδή δεν εμπιστεύεται τον λιβυκό στρατό.

«Παλλαϊκή άμυνα»
Σημειώνεται ότι προχθές το καθεστώς της Τρίπολης οδήγησε ξένους δημοσιογράφους σε στρατόπεδα «παλλαϊκής άμυνας» στο Ταρχουνά, 85 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, παρουσιάζοντας εκατοντάδες πολίτες (από εφήβους έως ηλικιωμένους) να εκπαιδεύονται στα όπλα για την απόκρουση μιας χερσαίας εισβολής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα με τον βομβαρδισμό της Μισράτα (όπου χτες σκοτώθηκαν 7 αντάρτες σύμφωνα με τοπικούς γιατρούς) οι κανταφικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή των Δυτικών Ορέων. Λόγω των μαχών στη Ζιντάν και άλλες πόλεις, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, παρατηρούνται ελλείψεις τροφίμων, νερού και καυσίμων.

Στο μεταξύ, η Ρωσία απέρριψε το αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης να προκαλέσει έκτακτη σύγκληση του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να συζητηθεί η δυτική επίθεση. «Η Μόσχα δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Γραμμή οξυγόνου» στο Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης προσπαθεί εξάλλου να εγκαινιάσει η αμερικανική κυβέρνηση, δίνοντας πράσινο φως σε εξαγωγές πετρελαίου από την Ανατολική Λιβύη.

Η σχετική άδεια δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών τη στιγμή που αναμενόταν να ελλιμενιστεί στη Σιγκαπούρη το πρώτο φορτίο με 80.000 τόνους αργού πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Πηγη Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: