Δύο απαράβατους όρους -πέρα από την κατάρτιση ενός τεκμηριωμένου Μεσοπρόθεσμου- θέτουν το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ τουλάχιστον το τμήμα που αφορά στη συμμετοχή της Ε.Ε δηλαδή 8,7 δισ. και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για επιπλέον δανεισμό της Ελλάδος με πάνω από 60 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τις ανάγκες της διετίας 2012-2013.
Ο πρώτος σχετίζεται με «εγγυήσεις» ή «ενέχυρα» κρατικής περιουσίας, που θα... ασφαλίσουν το νέο δάνειο και ο δεύτερος τη δημιουργία της ανεξάρτητης εταιρείας για τις αποκρατικοποιήσεις, για την οποία οι δανειστές μας ζητούν να διαχειρίζεται εν λευκώ τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Επί του παρόντος κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δεν είναι στις προθέσεις τους να τους υιοθετήσουν.
Ομως η πίεση που ασκείται από την τρόικα είναι ασφυκτική και όπως γίνεται αντιληπτό στις διαπραγματεύσεις το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο με το σκεπτικό ότι η εκταμίευση της 5ης δόσης αποτελεί μονόδρομο. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα πάει σε στάση πληρωμών.
Αλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας, παρότι προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν χώρες του Βορρά όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.
Για να γεφυρωθεί το χάσμα, η τρόικα έχει προτείνει «ισχυρές εγγυήσεις» μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Δηλαδή τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού, που θα αναλάβει να υλοποιήσει τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τον οποίο θα επανδρώσουν στελέχη της τρόικας.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, με το που θα ληφθεί απόφαση για την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου, ο ανεξάρτητος οργανισμός θα αναλαμβάνει να επιλέξει τη μέθοδο αποκρατικοποίησης, χωρίς να έχει δικαίωμα παρέμβασης το οικονομικό επιτελείο
Εως τώρα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει άμεσα στη σύσταση ενός Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις. Θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και θα μπορεί να προχωρεί σε αναδιάρθρωση επιχειρήσεων πριν από την πώληση. Η κυβέρνηση δέχεται η συμμετοχή των εκπροσώπων της τρόικας να περιοριστεί στην παροχή τεχνικής βοήθειας.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων
Εναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις , θα πρέπει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση μέσα στον Ιούνιο. Και αυτό καθώς στις 24 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου