Νέα καθίζηση υπέστησαν οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο Μάρτιο, με το δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο να καταγράφει πτώση 17,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών, μετά το -19,4% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης όγκου βρίσκεται σε συνεχή πτώση από τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή συμπλήρωσε ένα δωδεκάμηνο.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι πωλήσεις των «λοιπών καταστημάτων», με ποσοστό μείωσης 25,1%. Την πίεση δεν άντεξαν ούτε τα καταστήματα διατροφής στα οποία ο όγκος των πωλήσεων συρρικνώθηκε κατά 11,1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα καύσιμα είναι 16,1%.Ενδυση
Στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων αξίζει να αναφέρουμε τη δραματική πτώση που παρουσίασαν οι πωλήσεις στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, που έφτασε το 38,6%, ενώ ξεπέρασε το 20% η μείωση σε ακόμη δύο κλάδους: Έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός 29,3% και φαρμακευτικά- καλλυντικά 20,5%. Στα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε πτώση της τάξης του 9,6% και στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού 12,9%.
Ο μόνος κλάδος που παρουσίασε οριακή αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 0,1% είναι τα πολυκαταστήματα.
Μετά και τη νέα πτώση, ο συνολικός όγκος λιανικών πωλήσεων έχει περιοριστεί σε επίπεδα λίγο πάνω από το 80% του όγκου πωλήσεων του 2005. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλους τους κλάδους, με εξαίρεση τα φαρμακευτικά- καλλυντικά, ο όγκος λιανικών πωλήσεων το φετινό Μάρτιο ήταν χαμηλότερος από το Μάρτιο του 2005, δηλαδή μιας εξαετίας πριν. Το ρεκόρ πτώσης κατέχει η ένδυση - υπόδηση, όπου ο όγκος των πωλήσεων το φετινό Μάρτιο κάλυψε μόλις το 54,8% του όγκου των πωλήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2005. Στα έπιπλα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 67,4%, στα βιβλία - χαρτικά 73,4%, στα καύσιμα 74,2% κ.λπ. Εξίσου κακή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το λιανικό εμπόριο το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ο όγκος πωλήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε πτώση 14,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, με τα ποσοστά πτώσης να φθάνουν το 9,8% στα καταστήματα ειδών διατροφής, το 20,2% στα καύσιμα και το 18,4% στα λοιπά καταστήματα. Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους, η μεγαλύτερη πτώση το τρίμηνο εντοπίζεται στην ένδυση - υπόδηση (25,4%), στα έπιπλα - ηλεκτρικά είδη (24,9%) και στα καύσιμα (20,2%). Στα σούπερ μάρκετ ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 7,6%, ενώ τα πολυκαταστήματα είναι ο μόνος κλάδος που αύξησε τις πωλήσεις του σε όγκο κατά 4,8%.
«Ζοφερή» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ την εικόνα που παρουσιάζει το λιανικό εμπόριο, επισημαίνοντας ότι η εικόνα αυτή που καταγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αναδεικνύει και την κατάσταση συνολικά της οικονομίας. Οι εξελίξεις στο εμπόριο, τονίζει, επηρεάζουν πολλούς κλάδους (μεταποίηση, βιοτεχνία, μεταφορές κ.λπ). Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας κατά τους σχεδιασμούς της για τα νέα μέτρα, ώστε να μην επιφέρει το καίριο πλήγμα στην αγορά, καταλήγει η Συνομοσπονδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου