Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

“Περισσότερη Τρόικα, κοντά σας, σε λίγο!”

Παίρνουμε τα 12 δισ. στις 8 Ιουλίου, αλλά...
Νέους μηχανισμούς  ελέγχου, με τους οποίους οι ξένοι δανειστές της χώρας θα εποπτεύουν την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου, αποδέχτηκε η κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει η ανακοίνωση της Τρόικα, οι ελληνικές δέχτηκαν τη «δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης», αλλά και…  «τεχνική συνδρομή» από συγκεκριμένους φορείς, όχι μόνο «θεσμικούς» (ΔΝΤ και Κομισιόν) αλλά και από ανεξάρτητα κράτη μέλη της ΕΕ!

Με άλλα λόγια, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία ή η Φιλανδία θα μπορούν  να αποστέλλουν αντιπρόσωπους-τοποτηρητές, που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα για να υποδείξουν στην ελληνική κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει και πώς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  πάντως, τα χρήματα της 5ης δόσης  αναμένεται να εκταμιευτούν στις 8 Ιουλίου. Παρά, δε, τις διθυρραμβικές ανακοινώσεις, για τα πρόσθετα δάνεια των 65 και πλέον δισ. (για το 2012-13), ισχύουν οι «απειλές» του Όλι Ρεν πως, αν οι Βρυξέλλες δεν δουν αποτελέσματα και συναίνεση… λεφτά δεν δίνουν.

 Η κυβέρνηση  δεσμεύθηκε πάντως να φέρει  το Σεπτέμβριο νέο φορολογικό  νομοσχέδιο (το όγδοο!) που θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, από 1-1-2012:

-         Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και μετάταξη όλων των προϊόντων σε δύο μόνο συντελεστές, 10% και 20%, που θα αντικαταστήσουν τους συντελεστές 13% και 23%. Έτσι η κυβέρνηση υπολογίζει να εξασφαλίσει έως και 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα, αλλά ταυτόχρονα θα επιβαρύνει μια σειρά προϊόντων, ανάμεσά τους τον τουρισμό (ξενοδοχεία, κάμπιγκ), τον πολιτισμό (βιβλία κλπ) αλλά και την υγεία (φάρμακα), που σήμερα φορολογούνται με τον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

-         Μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις κατά 1-2 μονάδες (18%-19% αντί 20%).

Επιπλέον στα  φορολογικά μέτρα που θα ανακοινωθούν θα περιλαμβάνεται:

-         αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για όλους και επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί σε ελάχιστους (με εισόδημα έως 6000 ευρώ ή λίγο παραπάνω).

-         μείωση αφορολογήτου για τους περισσότερους, ενδεχομένως και για συνταξιούχους αναλόγως της ηλικίας τους (πχ κάτω των 60).

Η στρατηγική που  αποδέχθηκε η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει «την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων.

Όσον αφορά  στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, θα συσταθεί αρχή «ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση με στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015.

Η κυβέρνηση  θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετησίων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: