Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Φορολογικό μπλόκο σε Έλληνες που αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο


Στο στόχαστρο και 23.500 Έλληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό


 Από τη λίστα 550 Ελλήνων που διαθέτουν ακίνητα στο Λονδίνο και περίπου 23.500 που εισπράττουν τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό ξεκινά τις διασταυρώσεις για τους λεγόμενους «μεγαλοοφειλέτες» του δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών. Η λίστα με τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων του Λονδίνου βρίσκεται ήδη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έχοντας σταλεί από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Πλέον απομένει μόνο ο έλεγχος για το εάν στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου. Το ίδιο θα γίνει και με τη λίστα των περίπου 23.500 Ελλήνων που εισπράττουν τόκους στο εξωτερικό, η οποία αφορά καταθέσεις σε διάφορες χώρες. Να σημειωθεί ότι όσοι διαθέτουν καταθέσεις στο εξωτερικό είναι πολλοί περισσότεροι, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία όσων έχουν εμβάσει ποσά στο εξωτερικό. Από αυτά τα στοιχεία έχουν καταρτίσει τη λίστα των 23.500 καταθετών. 
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και για τις περιπτώσεις που διαπιστωθούν οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, τα στοιχεία των οφειλετών θα διαβιβαστούν στη διεύθυνση εισπράξεων του υπουργείο Οικονομικών. 
Μέσω των διαδικασιών αμοιβαίας συνδρομής για την είσπραξη των οφειλών, προβλέπεται μάλιστα η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών στο εξωτερικό. 
 Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι Έλληνες επενδυτές δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία σε ακίνητα της βρετανικής πρωτεύουσας. 
Για παράδειγμα, σε ένα νέο σύμπλεγμα κατοικιών που διατέθηκε πρόσφατα προς πώληση στο Regents Park (όπου ένα καινούργιο πεντάρι μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τα 2,5 εκ. ευρώ), από τα 27 διαθέσιμα διαμερίσματα το 35% αγοράστηκε από Έλληνες! 
Ακόμα και αυτές οι «επιδόσεις» ωχριούν μπροστά στο πάρτι που γινόταν πέρυσι. Εκπρόσωπος κτηματομεσιτικής εταιρείας δήλωσε ότι «Η κορύφωση των αγορών από Έλληνες επενδυτές όσον αφορά ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο έλαβε χώρα εντός του 2011. 
Από τις αρχές του 2012 έως σήμερα παρατηρείται μια σχετικά πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2012 έχουμε μείωση για τους Έλληνες κατά 28% σε σχέση με τον Μάιο του 2011».

Δεν υπάρχουν σχόλια: