Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ: Από το "δεν σερβίρουμε μαύρους" στο "δεν πουλάμε σε Πέρσες"!!!

Του Jamal Abdi / The New York Times Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο η καταγωγή ή η εθνικότητα κάποιου θα καθόριζε τι προϊόντα μπορεί να αγοράσει.
Το σενάριο αυτό δυστυχώς δεν απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι. Τον προηγούμενο μήνα, σε κατάστημα της Apple στην Τζόρτζια, δεν επιτράπηκε στη 19χρονη Ιρανοαμερικανή Σαχάρ Σαμπέτ (photo) να αγοράσει ένα iPad.
Οταν ένας πωλητής την άκουσε να συνομιλεί στα περσικά με τον θείο της και αφού επιβεβαίωσε με τη νεαρή ότι η γλώσσα που άκουσε ήταν περσικά, ο εν λόγω κύριος της ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα από το κατάστημα γιατί «οι χώρες μας δεν διατηρούν καλές σχέσεις». 
Το γεγονός ότι το iPad προοριζόταν για την αδελφή της, που διαμένει στη Βόρεια Καρολίνα, ήταν αδιάφορο στον υπάλληλο. Εάν το επεισόδιο ήταν μεμονωμένο, θα μπορούσε να θεωρηθεί αμελητέο, ενώ οι ευθύνες θα αποδίδονταν αποκλειστικά στον υπάλληλο τον οποίο θα κατηγορούσαμε για προκατάληψη ή ακόμα και ρατσισμό. 
Ομως έχουν υπάρξει αρκετές άλλες αναφορές για υπαλλήλους της Apple οι οποίοι αρνούνται να πουλήσουν προϊόντα της εταιρείας σε πελάτες με ιρανική καταγωγή. Ανάμεσα στα παραδείγματα που ξεχωρίζουν είναι η υπόθεση δύο φίλων που επιχείρησαν να αγοράσουν ένα iPhone στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας. 
Οταν ρωτήθηκαν αν μιλούν περσικά, το οποίο επιβεβαίωσαν, ο υπάλληλος αμέσως τους ενημέρωσε «ότι δεν πουλούν σε Πέρσες». Την παρούσα στιγμή απαγορεύονται σχεδόν όλες οι εξαγωγές στο Ιράν, ενώ οι ταξιδιώτες προς τη χώρα δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν μαζί τους υπολογιστές ή «έξυπνα» τηλέφωνα (Smartphones). Η επίσημη πολιτική της Apple, όπως αναφέρεται στον ιστότοπό της, είναι τα προϊόντα της να μην αποστέλλονται στο Ιράν. 
Οπως επίσης, με βάση τη Διακήρυξη Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, είναι παράνομο στις ΗΠΑ για οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία να κάνει διακρίσεις βάσει θρησκείας, καταγωγής ή χρώματος δέρματος. Η Διακήρυξη αυτή προφανώς καλύπτει και τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Παρ' όλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η θεσμοθέτηση των φυλετικών διακρίσεων ως απόρροια της κρατικής πολιτικής των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων σε χώρες όπως το Ιραν. 
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Apple δεν έχει κατακλυστεί από ξενοφοβικούς υπαλλήλους. Τα στελέχη της εταιρείας υπερασπίζονται την Apple και το προσωπικό που απασχολεί στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, ενώ δεν αποδέχονται ότι γίνονται διακρίσεις στα καταστήματά τους. Δηλώνουν ότι οι ερωτήσεις που κάνουν οι υπάλληλοι στους εν δυνάμει πελάτες τους για το πώς σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το προϊόν αφορά αποκλειστικά στον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών τους και δεν γίνεται για λόγους συμμόρφωσης στους νόμους για τις εξαγωγές. 
 Οι διακρίσεις λόγω εθνικότητας ή καταγωγής πηγάζουν από την περιπλοκότητα της κρατικής πολιτικής, η οποία οδηγεί πολλές φορές τους εργαζομένους να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν τους νόμους της χώρας δημιουργώντας φυλετικά στερεότυπα. 
Οι κυρώσεις πλέον δεν «πνίγουν» μόνο το Ιράν, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τις αξίες και τις βασικές πολιτικές ελευθερίες κάποιων αμερικανών πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: