Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

«Φρένο» Σόιμπλε στα σχέδια για απόλυτη εποπτεία των τραπεζών

«Έχω αμφιβολίες για το αν η τραπεζική εποπτεία μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των μικρών και των συστημικά σημαντικών τραπεζών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «λαθεμένες προσδοκίες» σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενόψει της πολυαναμενόμενης συνόδου του διοικητικού συμβουλίου του θεσμού αυτού. Επανέλαβε εξάλλου την γερμανική θέση σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk: «τα χρέη των κρατών δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ».
Οι προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι τεράστιες, καθώς ο πρόεδρός της Μάρτιο Ντράγκι αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου της τράπεζας να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά —κάτι για το οποίο διατυπώνονται ενστάσεις στη Γερμανία— για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. 

Στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post που κυκλοφόρησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το Βερολίνο αντιτίθεται στην αγορά δημόσιου χρέους για την άμβλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κράτη σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότησή τους από τις αγορές. 

«Η αγορά ομολόγων δεν μπορεί να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση διότι συνεπάγεται έναν κίνδυνο πληθωρισμού», επισήμανε. «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει και ο ίδιος εκτιμήσει ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα μπορούν να εγγυηθούν την σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα του νομίσματός μας», πρόσθεσε ο Ρέσλερ. 

Οι τόνοι έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην ΕΚΤ και την προσηλωμένη στην οικονομική ορθοδοξία Μπούντεσμπανκ, τη γερμανική κεντρική τράπεζα, για το θέμα αυτό, σε βαθμό που ο ίδιος ο Ντράγκι αποπειράθηκε να υπερασπιστεί την πολιτική του την περασμένη εβδομάδα με ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον Τύπο, κάτι ασυνήθιστο για αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: