Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

F.T.: "Οι ΗΠΑ ζήτησαν από ΔΝΤ να αλλάξει στάση έναντι της Κύπρου" - Τι γράφουν για Α.Σαμαρά...!!



Οι ΗΠΑ φαίνεται οτι "βλέπουν λίγο πιο μέρα από την μύτη τους" στο θέμα της Κύπρου και σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν... 

το ΔΝΤ να υπαναχωρήσει από τη σκληρή γραμμή του ως προς την κατάσχεση ποσοστού των καταθέσεων και να σπάσουν τον άξονα που έχουν δημιουργήσει με την Γερμανία.

Φυσικά οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί πλήρως τον κίνδυνο ότι η απόφαση μπορεί να οδηγήσει εκτός ευρωζώνης την Κύπρο και από εκεί και πέρα να αλλάξουν όλα σε ότι αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Α.Μεσόγειο, αφού πλέον όντες εκτός ευρωζώνης, μπορούν να αναζητήσουν αλλού στήριξη και να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες.

Σε ότι αφορά το δημοσίευμα είναι εντυπωσιακό ότι το σημείο που γράφει ότι «Οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι το νησί είχε εκλέξει έναν ακόμη Αντώνη Σαμαρά, ένθερμο υποστηρικτή της σκληρής διάσωσης που προβλέπει λιτότητα και θα κατάφερνε να πείσει ανώδυνα τους Κύπριους σε μια τέτοιες εξέλιξη σε ότι αφορά το κούρεμα των καταθέσεων».

Παράλληλα οι FT επικαλούνται πληροφορίες από αξιωματούχους της ευρωζώνης οι οποίοι παραδέχονται ότι πλέον αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η Κύπρος να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, ενώ ηγέτες της Ε.Ε αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι δεν έχουν ιδέα πού βρίσκεται η λύση αναφορικά με την Κύπρο!

Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών του G20 στη Μόσχα τον περασμένο μήνα (λίγο πριν από το πρόσφατο Eurogroup) ότι δεν ενδιαφερόταν για την εξαγορά κυπριακών τραπεζών από τη στιγμή που δεν επετεύχθη συμφωνία της ρωσικής πλευράς με την Κύπρο για τον τερματικό σταθμό επεξεργασίας φυσικού αερίου στο Μαρί, εξέλιξη που έκανε την Μόσχα να θεωρήσει ότι παρά την σενή οικονομική και πολιτική σχέση με την Λευκωσία, η υπόθεση των κοιτασμάτων ήταν "καπαρωμένη" από τους δυτικούς. 

Επιπλέον αναφέρεται ότι λανθασμένη ανάγνωση της Κύπρου και των πολιτικών και κοινωνικών ισορροπιών στο νησί, καθώς και υποτίμηση των δεσμών μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών καταλογίζεται στους Ευρωπαίους αξιωματούχους 

«Στις Βρυξέλλες πίστευαν ότι ο Κύπριος ηγέτης δε θα έφερνε στη Βουλή νομοσχέδιο αν δεν ήταν βέβαιος ότι θα περάσει. Αλλά αυτό δεν συνέβη».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: