Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΕΕ: Βαριά πρόστιμα σε Siemens, Mitsubishi και Toshiba για την σύσταση καρτέλ !!!

«Καμπάνα» ύψους 396,56 εκατ. ευρώ θα πληρώσει ο γιγαντιαίος γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens, για τη συμμετοχή του σε ένα καρτέλ εναρμόνισης των τιμών εξοπλισμού για δίκτυα ηλεκτροδότησης, αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο επιβεβαίωσε επίσης το ρόλο που είχαν στο καρτέλ αυτό οι ιαπωνικές επιχειρήσεις Mitsubishi και Toshiba.

Το 2007, η Κομισιόν η οποία έχει και το ρόλο της αρχής προστασίας του ανταγωνισμού στην ΕΕ, είχε επιβάλει μεγάλα πρόστιμα αφού είχε διαπιστώσει πως 11 επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στην Ασία προέβαιναν σε εναρμόνιση τιμών του εξοπλισμού για δίκτυα φυσικού αερίου και του εξοπλισμού ελέγχου της τάσης σε δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Το συνολικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί τότε και ανέρχονταν σε 750,7 εκατ. ευρώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβάλει η αρχή προστασίας του ανταγωνισμού της ΕΕ στην ιστορία. Η Siemens, η Mitsubishi και η Τoshiba, ήταν ανάμεσα στις εταιρείες οι οποίες είχαν ασκήσει έφεση για τα πρόστιμα αυτά. Ενα εφετείο της ΕΕ είχε απορρίψει την έφεση της Ζίμενς το 2011 αλλά είχε ακυρώσει τα πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί στην Mitsubishi και στην Τoshiba διότι είχαν υπολογιστεί εσφαλμένα. 
Ομως με την απόφασή του είχε επιβεβαιώσει πως οι ιαπωνικές επιχειρήσεις αυτές είχαν συμμετάσχει στο καρτέλ. Και οι τρεις εταιρίες είχαν ασκήσει έφεση στην απόφαση του 2012. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τους. 
«Το πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Siemens AG καθίσταται έτσι οριστικό, όπως και το πόρισμα της Επιτροπής ότι η Mitsubishi και η Toshiba συμμετείχαν στο καρτέλ» εναρμόνισης τιμών, ανέφερε το ευρωπαϊκό δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του. 

Η Επιτροπή έκτοτε υπολόγισε εκ νέου τα πρόστιμα για τις ιαπωνικές εταιρείες, καθορίζοντάς τα σε 74,82 εκατ. ευρώ για την Mitsubishi και στα 56,79 εκατ. ευρώ για την Toshiba, συν ένα πρόσθετο ποσό 4,65 εκατ. ευρώ. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες υποβολής εφέσεων και για αυτά τα νέα πρόστιμα. 

 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: