Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: "Παράθυρο" Γερμανίας για συμφωνία με Ελλάδα

Η Γερμανία αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για συμφωνία στο ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδα την ώρα που αξιωματούχοι ετοιμάζουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Γερμανία θεωρεί πως η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ιδιωτικής φύσης των αξιωματούχων.

Η στάση που υιοθέτησε η Γερμανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ελληνικό «πακέτο» διάσωσης των 240 δισ. ευρώ, δείχνει ότι έγινε ένα βήμα πίσω σε σχέση με τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Ο Schaeuble σχεδιάζει ακόμη να παραβρεθεί στη συνάντηση των Βρυξελλών, σύμφωνα με το υπουργείο του, συμπληρώνει το Bloomberg.

«Να μην πούμε πρόωρα όχι»

Εν τω μεταξύ, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, S. Gabriel δήλωσε λίγο νωρίτερα: "Χαίρομαι που η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει ένα νέο πρόγραμμα. Είμαι υπέρ του να μην πούμε πρόωρα ναι ή όχι", και χαρακτήρισε την «νέα στάση» της ελληνικής κυβέρνησης ως «σημείο αφετηρίας το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για διαπραγματεύσεις και να μην το απορρίψουμε εκ των προτέρων δημόσια». Θα έπρεπε, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, να δώσουμε στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον χρόνο και την δυνατότητα για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και μόνο μετά να αξιολογήσουμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Τώρα είναι πολύ νωρίς για αυτό», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για την δημοσιονομική πολιτική Λόταρ Μπίντινγκ καλωσόρισε την "υποχώρηση", όπως είπε, της ελληνικής κυβέρνησης και έκανε λόγο για «δείγμα επιστροφής στην Αθήνα της λογικής και της αξιοπιστίας απέναντι στις συμφωνίες». Το SPD «θα μπορούσε να στηρίξει στην Βουλή σε μια παράταση μιας ελαφράς διαφοροποίησης του ισχύοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μπίντινγκ και πρότεινε σε αυτή τη βάση το Eurogroup να σκεφθεί εκ νέου πώς θα χαλαρώσει λίγο το βάρος για την Ελλάδα. Μια πιθανότητα θα ήταν να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα στους προϋπολογισμούς του 2015 και 2016.

www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: