Το διακύβευμα είναι πλέον το ευρώ, η συνοχή της ίδιας της ευρωζώνης. Η μεγάλη άνοδος των spreads κυρίως στην Πορτογαλία, αλλά και σε Ισπανία και Ιρλανδία η αιφνίδια υποβάθμιση της Ισπανίας χθες από την S&P, μια μέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας «ξύπνησε» την Ευρώπη. Η ανησυχία για μια γενικευμένη «κρίση χρέους» οδήγησε σε επίσπευση των κινήσεων.
Στο Βερολίνο και στη συνάντηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν «κλείδωσε» το πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό των ανησυχιών είναι ότι και οι τρεις, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στις δηλώσεις τους επαναλάμβαναν συνεχώς τις φράσεις «να αποφασίσουμε πολύ γρήγορα», «να δράσουμε γρήγορα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του Γερμανού Γιούργκεν Σταρκ, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο οποίος εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την πιθανότητα τα προβλήματα δανεισμού της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης να μετεξελιχθούν ταχύτατα σε γενικευμένη κρίση χρέους και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν επειγόντως δράση για να το αποτρέψουν. Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν να δοθεί το «πράσινο φως» από το Βερολίνο για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να εκταμιευθεί το ταχύτερο δυνατόν η βοήθεια.
Διαπραγματεύσεις
Εκτιμάται ότι την Παρασκευή αργά το μεσημέρι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και θα συμφωνηθεί το «μνημόνιο» με τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Ελλάδα και θα περιλαμβάνονται στο νέο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Το ύψος της βοήθειας στην τριετία θεωρείται δεδομένο ότι θα φτάνει τα 120 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε, να φτάσει ή και να υπερβεί τα 135 δισ., σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.
O επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan για την Ευρώπη, Ντέιβιντ Μακί, εκτιμά ότι η στήριξη Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ελλάδας θα κοστίσει 8% του ΑΕΠ της υπόλοιπης Ευρωζώνης -περίπου 600 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland την Ευρώπη, Ζακ Καγιού, αποκαλεί «πυρηνική επιλογή» την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ο συνάδελφός του στην Societe Generale, Τζέιμς Νίξον, εκτιμά ότι αν η ΕΚΤ αγοράσει ομόλογα αξίας 300 δισ. δολ. το πρόβλημα θα λυθεί σε μια νύχτα.
Δηλώσεις
Στις δηλώσεις της η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ με την Ελλάδα πρέπει να επισπευσθούν, καθώς διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εξέφρασε τις ανησυχίες του για την σταθερότητα του ευρώ και υπογράμμισε ότι «ο σκοπός της γερμανικής κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια απόφαση το συντομότερο δυνατόν. Το θέμα είναι η σταθερότητα του ευρώ. Επιζητούμε την υποστήριξη των κομμάτων προκειμένου να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία μέχρι την Παρασκευή. Και τη Δευτέρα να περάσουμε τον νόμο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ επισήμανε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι αποφάσεις: «Εχουμε διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αθήνα. Η υπόθεση είναι να έχουμε ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων εντός ολίγων ημερών. Είναι απολύτως ανάγκη να αποφασίσουμε πολύ γρήγορα». Και απευθυνόμενος στην καγκελάριο σημείωσε με νόημα: «Γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντική η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου».
Ο δε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν, σημείωσε: «Ο,τι γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό είναι πολύ δύσκολο. Η διεθνής κοινότητα είναι εδώ για να τους βοηθήσει προκειμένου να επιστρέψουν στην ομαλότητα. Όχι άμεσα, θα πάρει χρόνο. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο». Αλλά και αυτός ξεκαθάρισε ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι μόνον η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Διαδικασίες έγκρισης
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ε.Ε. οι διαπραγματεύσεις της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ με την Ελλάδα θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 2 Μαΐου. Την Τρίτη, 4 Μαΐου θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup για τη συμφωνία και τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο τριετές πρόγραμμα. Εκτιμάται ότι η ελληνική Βουλή θα συζητήσει το πολυετές πρόγραμμα στις 6-7 Μαΐου, ενώ το έκτακτο συμβούλιο κορυφής της ευρωζώνης θα γίνει στις 10 Μαΐου. Στις 7 Μαΐου αναμένεται να εγκρίνει τη δανειοδότηση της Ελλάδας και το γερμανικό Κοινοβούλιο. Η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την συμφωνία επίσης στις 7 Μαΐου (αντί της 10ης Μαΐου, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί).
Οι δηλώσεις των τεσσάρων
Β. Σόιμπλε: «O σκοπός της γερμανικής κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε μια απόφαση το συντομότερο δυνατόν». «Tο θέμα είναι η σταθερότητα του ευρώ, το θέμα της ύστατης λύσης. Eπιζητούμε την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία μέχρι την Παρασκευή. Kαι μετά θα περάσουμε τον αντίστοιχο νόμο την επόμενη Δευτέρα».
Z. K. Tρισέ: «H υπόθεση είναι ότι θα έχουμε ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων εντός ολίγων ημερών. Φυσικά αυτό είναι το κλειδί, αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι το κλειδί».
Nτ. Στρος Kαν: «Aυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η οικονομική κατάσταση της Eλλάδας. Aλλά είναι και περισσότερα από αυτό. «Πρέπει επίσης να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη».
Aνγκελα Mέρκελ: «Eίναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Kομισιόν και του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου πρέπει να επισπευστούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου