Δραματικές είναι οι αλλαγές που θα επέλθουν στην παραγωγική διαδικασία τα επόμενα χρόνια, ενώ σοβαρή συρρίκνωση θα υπάρξει και στο διαθέσιμο εισόδημα.
Εξαιρετικά περιορισμένες είναι πλέον οι δυνατότητες που έχει η ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει μέρος των αξιώσεων που θέτει η τρόικα ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, αφού οι Ευρωπαίοι απαιτούν πλέον το σχετικό κείμενο να έχει ολοκληρωθεί αύριο ή το αργότερο μέχρι την Κυριακή.
Η Ελλάδα έχει ρίξει όλο της το βάρος στον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και θέλει πάση θυσία να μην καταργηθεί. Στην προσπάθειά της αυτή έχει και την εν μέρει στήριξη και από τις εργοδοτικές οργανώσεις, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν και κατά πόσο μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί και να μην συμπεριληφθεί η κατάργηση του 14ου μισθού στο τελικό μνημόνιο.
Από εκεί και πέρα οι άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί το μνημόνιο, που θα συνυπογράψουν η Ελλάδα και η τρόικα, δείχνουν να έχουν κλειδώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται, δεν έχει εξάλλου και πολλά περιθώρια, μία σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, ενώ παράλληλα θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι εξής:
Περαιτέρω μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα, με την ανά υπουργείο κατάργηση κονδυλίων.
Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και των απολύσεων προσωπικού σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Επίσης θα απολυθούν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου που θα καταργηθούν καθώς και το υπεράριθμο προσωπικό που θα προέλθει από τις συγχωνεύσεις.
Μείωση των κονδυλίων για την υγεία, με κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά και στις προμήθειες που θα γίνονται.
Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με την απελευθέρωση των απολύσεων, αλλά και τη μείωση των αποζημιώσεων.
Μείωση ή και κατάργηση του 14ου και ίσως και του 13ου μισθού.
Αλλαγή του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Μέτρα
Στο μνημόνιο θα υπάρχουν και μία σειρά άλλα μέτρα που θα θα περιορίζουν τη σπατάλη του δημόσιου τομέα, ενώ θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο υπουργός Εργασίας αλλά και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ απορρίπτουν οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση του 14ου μισθού. Όμως ο Α. Λοβέρδος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξουν λύσεις εδώ και τώρα για την αλλαγή του εργατικού δικαίου και τα θέματα που συζητούνται». Ο Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αξιώσεις των αξιωματούχων της τρόικας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου