Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Κόλπο-καρότο πριν το μαστίγιο

Στο Μνημόνιο επιστρέφει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό μετά την επικοινωνιακή διαχείριση του καυτού ζητήματος των συντάξεων και τα πολλά «ήξεις αφήξεις» των κοινοτικών, αλλά και των Ελλήνων επισήμων. Ετσι ώστε το Μνημόνιο να προβάλλει τώρα κάτι σαν... επιτυχία.

Υστερα από αλλεπάλληλες επιστολές μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και σωρεία απαντήσεων και ανταπαντήσεων, καθώς και πολλές δηλώσεις στον γραπτό και, κυρίως, ηλεκτρονικό Τύπο, επιβεβαιώθηκε ότι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα αθροίζεται πάνω στην ανταποδοτική (που καταβάλλει το Ταμείο). Κατά τα λοιπά παραμένουν οι δρακόντειες διατάξεις του Μνημονίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχονται και πάλι αύριο στην Αθήνα οι επιτηρητές της τρόικας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το νέο Ασφαλιστικό. Στόχος είναι η 16η Ιουνίου, που θα γίνει η τελική επιθεώρηση για το εάν επιτεύχθηκαν οι έως τώρα στόχοι και εάν τηρείται το Μνημόνιο.

Το Σαββατοκύριακο είχαμε άλλες τρεις επιστολές για το περιεχόμενο του Ασφαλιστικού: μία του εκπροσώπου του Ολι Ρεν στο «Βήμα», αναφορικά με το περιεχόμενο επιστολής της γενικής γραμματέως Α. Δρέττα αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου και εκπομπές των ηλεκτρονικών ΜΜΕ που ήθελαν τη βασική και ανταποδοτική σύνταξη να αθροίζεται μαζί στο 48% με 40ετία, μία απαντητική επιστολή του ίδιου του επιτρόπου σε προηγούμενη επιστολή του κ. Λοβέρδου και, τέλος, για ευχαριστήρια -του Ελληνα υπουργού- στον κ. Ρεν. Σε αυτή την τελευταία ο κ. Λοβέρδος δηλώνει ευχαριστημένος από την τελική εξέλιξη. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία:

Ο Ολι  Ρεν (διά του εκπροσώπου του) διευκρίνησε πως δεν αθροίζεται βασική και  ανταποδοτική σύνταξη στο 48% με 40ετία Ο Ολι Ρεν (διά του εκπροσώπου του) διευκρίνησε πως δεν αθροίζεται βασική και ανταποδοτική σύνταξη στο 48% με 40ετία * Η ανταποδοτική σύνταξη και μόνο, ύστερα από 40 έτη δουλειάς, θα είναι 51%. (Σε μέσα επίπεδα θα είναι 1,2% το χρόνο, αλλά αυτό αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων -από 15 έως 40 έτη. Είναι απλοϊκό, δηλαδή λάθος, ο απλός πολλαπλασιασμός του 1,2% επί 40 -έτη- για να βγει το ποσοστό αναπλήρωσης. Και αυτό γιατί μετά το 36ο έτος το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνει στο 3,3% και, κατά συνέπεια, ο μέσος όρος για την 40ετή ασφάλιση ανεβαίνει στο 1,26% το χρόνο).

* Δεν συνδέεται η βασική σύνταξη με την ανταποδοτική. Η βασική (360 ευρώ) θα δίνεται στο 65ο έτος.

* Μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την επικουρική, η οποία δεν αναφέρεται στο Μνημόνιο και ετέθη εκτός ημερήσιας διάταξης από τους επιτηρητές στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Κουτρουμάνη τις προηγούμενες ημέρες.

Με βάση τα ανωτέρω, οι συντάξεις θα διαμορφώνονται στο 70% μαζί με τις επικουρικές (51% σε μέσα επίπεδα, αναλόγως του μισθού για 40 έτη η ανταποδοτική, περίπου 12% η επικουρική συν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ αλλά στα 65 έτη). Κάτι τέτοιο, δηλαδή όλες οι αποδοχές στο 70% του συντάξιμου μισθού, σημαίνει μείωση των σημερινών αποδοχών κατά 30% (φτάνουν στο 100% κύρια και επικουρική). Εξάλλου και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Α. Αλταφάζ, δέχεται, με τη δήλωσή του στο «Βήμα», ότι οι συντάξεις θα διαμορφωθούν από 65%-80%.

Αν και η επικουρική μοιάζει να είναι το νέο σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, η βασική σύνταξη των 360 ευρώ ήταν το ζήτημα που τέθηκε όλο το προηγούμενο 20ήμερο. Αρχικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε -στο σχέδιο νόμου- τα 360 ευρώ να δίνονται με την έξοδο στη σύνταξη (στο σχέδιο αναφερόταν και δυνατότητα εξόδου πριν από το 60ό). Αντιθέτως, το Μνημόνιο ήταν δεσμευτικό για τη χορήγηση της κρατικής σύνταξης στο 65ο (συμβατικό όριο συνταξιοδότησης) ως εγγυημένο εισόδημα από το κράτος. Δηλαδή ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να διορθώσει μέρος των αρνητικών, έως κυνικών, προβλέψεων του Μνημονίου και απέτυχε. Οι κοινοτικοί, που αρνήθηκαν αυτή την παρέμβαση, έθεσαν από την πλευρά τους ζητήματα για τις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές, τα οποία πρέπει να αποκρουστούν.

Τώρα, με την επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, αποκαθίσταται η ισορροπία, αλλά αυτή έχει στη βάση της το Μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα για τις συντάξεις και τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας.

Ως προς τη βασική σύνταξη το υπουργείο Εργασίας διεκδικεί τώρα τα 360 ευρώ να δίνονται -έστω μέρος- με τη συνταξιοδότηση και όχι στο 65ο στους ασφαλισμένους στα Βαρέα και στην περίπτωση της «εξόδου» με 40 έτη.

Ικανοποιημένος δείχνει ο Α. Λοβέρδος που τελικά θα εφαρμοστεί το...  Μνημόνιο. Το 2018 φαίνεται πως ξεχάστηκε για τα καλά Ικανοποιημένος δείχνει ο Α. Λοβέρδος που τελικά θα εφαρμοστεί το... Μνημόνιο. Το 2018 φαίνεται πως ξεχάστηκε για τα καλά Κατά τα λοιπά το Μνημόνιο επιβάλλει:

1 Μειωμένη σύνταξη 6% για κάθε χρόνο εξόδου πριν τα 65 (εξαιρείται η 40ετία).

2 Στα 60 έτη θα διαμορφωθεί το ελάχιστο όριο εξόδου και στα Βαρέα. Ολα τα όρια ηλικίας θα αρχίσουν να αυξάνουν από 1/1/2011, η ολοκλήρωση των νέων αυξημένων ορίων θα ολοκληρωθεί το 2015, χρονιά κατά την οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση το 1,2% το χρόνο για την ανταποδοτική σύνταξη.

3 Και οι γυναίκες πάνε στα 65 (ακόμη και οι «παλαιές» -προ του 1993- ασφαλισμένες με 15ετία).

4 Υπολογισμός της σύνταξης με βάση το σύνολο των ετών ασφάλισης (σταδιακά από το 2015 ο υπολογισμός με τις εισφορές των τελευταίων 10 ετών).

5 «Πάγωμα» των συντάξεων για άλλα 3 έτη, μέχρι και το 2013 και συνολικά 5 έτη από το 2009.

6 Ασφάλιση 40 ετών για πλήρη σύνταξη (θα περιλαμβάνονται και πλασματικά χρόνια, όπως ο στρατός και τα πλασματικά χρόνια ανατροφής των παιδιών στις μητέρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: