Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Το who is who των πρωταγωνιστών που κατηγορούνται για "πυραμίδα τύπου... Madoff".


Πυραμίδα τύπου... Madoff φαίνεται πως εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με «θύτες» ένα ζευγάρι Ελλήνων και θύματα πολλούς αδαείς επενδυτές, οι οποίοι πιστεύοντας σε υψηλά υποσχόμενες αποδόσεις εκτιμάται ότι τους εμπιστεύθηκαν οικονομίες 30 εκατ. ευρώ περίπου.

Με εγγυημένες ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 6%, ένας οικονομολόγος -με τη συνδρομή της συζύγου του- είχε συστήσει εταιρεία και εμφανιζόταν στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος ανύπαρκτης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Από έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέκυψε ότι αφενός δεν έχει ποτέ χορηγήσει άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στη συγκεκριμένη εταιρεία και αφετέρου η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο των εποπτευομένων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Η έδρα
Ερευνα των συνεργείων του ΣΔΟΕ σε διευθύνσεις που είχε δηλώσει ως έδρα ο οικονομολόγος (οδό Κολοκοτρώνη στην Αγία Παρασκευή) δεν απέδωσε, αφού μάλλον ήταν ψευδείς.
Σημειώνεται ότι το ΣΔΟΕ ενεπλάκη στην υπόθεση ύστερα από καταγγελία για ύποπτη συναλλαγή τράπεζας, η οποία έγινε στην Επιτροπή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.
Ο οικονομολόγος, σύμφωνα με την αναφορά της τράπεζας, ελάμβανε σε τακτά χρονικά διαστήματα εμβάσματα μεγάλης αξίας. Τα ποσά τα κατέθεταν πελάτες της εταιρείας, με σκοπό την τοποθέτησή τους σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλές αποδόσεις. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μικρότερα εμβάσματα κατατέθηκαν σε λογαριασμούς και άλλων ελληνικών τραπεζών.
Οπως διαπιστώθηκε από νεότερο έγγραφο της τράπεζας, τα χρήματα εκταμιεύθηκαν ως μετρητά και κατόπιν πιστώθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Ελληνα υπεύθυνου της εταιρείας.
Με δεδομένο ότι υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις για πιθανή τέλεση οικονομικού εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλου ύψους, το ΣΔΟΕ προέβη στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τόσο της εταιρείας όσο και τριών φυσικών προσώπων που συνδέονται με αυτήν. Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκαν μόνο σε ένα τραπεζικό ίδρυμα 15 εκατ. ευρώ, 11 εκατ. δολάρια και 190.000 κορόνες Σουηδίας.
Η έρευνα συνεχίζεται τόσο για την αποσαφήνιση της δραστηριότητας των προσώπων όσο και για θέματα σχετικά με το πόθεν έσχες των καταθετών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΕΑΣ
Το 2000 ανακηρύχθηκε «Ανθρωπος της χρονιάς»
Γεννημένος στις 7 Οκτωβρίου του 1968, ο Δρ Γιώργος Π. Δασκαλέας σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια πήρε πτυχίο Business Economics από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Hertford­shire, MBA από το Trinity College & University, ενώ έκλεισε τις ακαδημαϊκές σπουδές του με την απόκτηση PhD στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση.
Στα χρόνια της χρηματιστηριακής «ευφορίας» ο Γιώργος Δασκαλέας έφτιαχνε τ' όνομά του ως αναλυτής αλλά και ενεργός trader. Ηταν διευθυντής asset manage­ment αλλά και επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Δυναμικής Χρηματιστηριακής, ενώ το 2000 είχε αναδειχθεί «Ανθρωπος της χρονιάς» από το περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση... Υστερα από περίπου 2.000 δημοσιευμένες εκθέσεις για τα Χρηματιστήρια Αθηνών και Νέας Υόρκης αλλά και την αγορά Forex, και αφού διδάχθηκε σε σεμινάρια ειδικές τεχνικές μεθόδους σε επενδύσεις και trading, στα τέλη του 2002 ίδρυσε την Investment Consul­tants Ltd., η οποία λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε PK Consul­tants USA, Inc - Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία στις ΗΠΑ, αλλά στα τηλέφωνα που υπάρχουν στο site της απαντούσαν ότι ο αριθμός ήταν σωστός, αλλά δεν υπήρχε κανένα όνομα Δασκαλέα.
ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑΔύο πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς -σε συνδυασμό με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ- «φωτογραφίζουν» τη PK Consultants ως την εταιρεία μέσω της οποίας στήθηκε η «πυραμίδα».
Πιο συγκεκριμένα, με δύο προειδοποιητικές για τους επενδυτές ανακοινώσεις τον προηγούμενη μήνα, η Επιτροπή ενημέρωσε ότι ούτε η PK Consultants USA Inc. ούτε ο Γ. Δασκαλέας, ο οποίος φέρεται ως ιδρυτής και διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας, δύνανται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και να κατέχουν χρήματα επενδυτών.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τονίζει πως σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 3606/2007, δεν επιτρέπεται η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές και συνιστά αδίκημα, το οποίο επισύρει σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Ο «ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ»
Από τη Wall Street στα... ρινγκ του μποξ
Μότο της εταιρείας PK Consultants είναι: «προέχει η ανάγκη του πελάτη»? Στο site της διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Απέχουμε συνειδητά από σκοπούς γρήγορους επέκτασης ή/και από στόχους τεράστιων κύκλων εργασιών. Πιστεύουμε ότι, ξεκινώντας ως ‘επενδυτική μπουτίκ’ που δύναται να εστιάσει στο όνειρο επένδυσης κάθε πελάτη, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και πολλά υποσχόμενοι και σε εμάς, και στους ανθρώπους που θα μας εμπιστευτούν το όραμά τους». Δυστυχώς, αρκετοί είναι εκείνοι που τον εμπιστεύθηκαν και το όραμά τους μετατράπηκε σε εφιάλτη... Ανέφερε ακόμη ότι «?δεν πιστεύουμε στον μύθο του χαμηλού ή υψηλού κινδύνου αγορών. Εχουμε υιοθετήσει την αρχή ότι η εφαρμογή των κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης κινδύνου στη στρατηγική ανάπτυξης της ίδιας της επένδυσης παρουσιάζει υψηλές αποδόσεις ή το αντίστροφο».
Το χόμπι του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή επενδυτικά portals, το σπίτι του ήταν στην Αθήνα, αλλά αυτός εργαζόταν κυρίως στη Wall Street της Νέας Υόρκης και ειδικευόταν σε κινήσεις στη διατραπεζική αγορά? Εκτός γραφείου, συνήθιζε να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας αγώνες μποξ. Στην PK Consultants USA Inc., εκτός από τη σύζυγό του (Πέννυ Ζιάζια - Δασκαλέα η οποία γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και διαθέτει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ), ρόλο-«κλειδί» φαίνεται πως έχει και η Ελένη Αποστολοπούλου ως επικεφαλής dealer της εταιρείας.
Στο βιογραφικό της χαρακτηρίζεται ως το «κορίτσι-θαύμα» της γενιάς της καθώς είχε εμπλακεί με τα χρηματιστηριακά θέματα από την εφηβεία της...Σημειώνεται δε ότι κατάφερε να «αβγατίσει» τις οικονομίες της κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής άνοιξης στο ΧΑ πετυχαίνοντας απόδοση 10.000% στο αρχικό της κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: