(upd2)Πως θα μπορούσαν ευρωπαϊκά κράτη και τράπεζες να ισοσκελίσουν μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί από την Ελλάδα;
Με βάση καλά ενημερωμένη πολιτική πηγή «λαμβάνοντας υπόψη την εξής παράμετρο ότι η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές ζημίες από την Ελλάδα και θα υποστούν προσεχώς και άλλες μεταξύ των πολλών εναλλακτικών σχεδίων που έχουν εξεταστεί είναι να ισοσκελίσουν μέρος των ζημιών από την Ελλάδα μέσω των τραπεζών.
Το βασικό επιχείρημα είναι απλό, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 35 δις ευρώ νέα κεφάλαια συνολικά ίσως και 40 δις αν παρθεί η απόφαση το core tier 1 να είναι υψηλότερο του 10%.
Μπορεί τεχνικά να ισχύει το core tier 1 10% από τα μέσα του 2013 αλλά έχει συμφωνηθεί οι τράπεζες να διαθέτουν και απόθεμα κεφαλαίων δηλαδή περισσότερα κεφάλαια από τα προβλεπόμενα.
Ακόμη και αν καλυφθεί η ελάχιστη συμμετοχή του 10% από τους παλαιούς μετόχους θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι θα μπορέσουν να επανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών οι παλαιοί μέτοχοι. Να σημειωθεί ότι
η απουσία βασικού μετόχου σε ορισμένες τράπεζες καθιστά ακόμη πιο δυσχερή την κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Π.χ. η Εθνική τράπεζα δεν διαθέτει βασικό μέτοχο και θα χρειαστεί περίπου 900 εκατ για να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία που ελέγχουν το 15% είναι κεφαλαιακά αποδεκατισμένα.
Αντιθέτως σε Alpha, Eurobank υπάρχει βασικός μέτοχος αλλά δεν είναι βέβαιο πόσο διατεθειμένοι είναι να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Στο παρελθόν αυτό φαινόταν δεδομένο σε αυτή την φάση τίποτε δεν είναι σίγουρο, όχι στο αν είναι δύνανται να καλύψουν την συμμετοχή του 10% αλλά αν είναι διατεθειμένοι να το πράξουν αν μάλιστα και οι πολιτικές εξελίξεις είναι ανατρεπτικές.
Τα τελευταία 10 χρόνια οι μέτοχοι έχουν επενδύσει κοντά 20 δις ευρώ στις τράπεζες άρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι παλαιοί μέτοχοι είναι αδύνατο να καλύψουν στα επόμενα 2-3 χρόνια 35 με 40 δις ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση τι θα συμβεί;
Το ΤΧΣ που θα είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών θα επιδιώξει μέσω διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών να πωλήσει τα στρατηγικά ποσοστά που θα κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.
Αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ τότε οι ξένες τράπεζες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα αγοράσουν σε υπερβολικά χαμηλές τιμές τα στρατηγικά ποσοστά από το ΤΧΣ.
Με βάση την απαισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ από τα 50 δις ευρώ που θεωρητικά θα επενδυθούν στις ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση τους μόνο 16 δις ευρώ θα ανακτηθούν.
Δηλαδή σε μια κλίμακα 35 με 40 δις που τελικώς θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να ανακτηθούν 10-11 δις ευρώ.
Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και επιστρέψει στην δραχμή ή σε παράλληλο νόμισμα είναι προφανές ότι οι ξένοι αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της μεγάλης υποτίμησης της δραχμής έναντι του ευρώ της τάξης του 50% με 60%.
Άρα με τον ένα ή άλλο τρόπο οι ελληνικές τράπεζες θα εξαγοραστούν σε σχεδόν εξευτελιστικές τιμές με βάση τα κεφάλαια που θα επενδυθούν σε αυτή την φάση.
Ακόμη και αν στο μεσοδιάστημα το ΤΧΣ έχει επιβάλλει συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών δεν αλλάζει η γενική στρατηγική άποψη ότι οι παλαιοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών.
Ακραία μεν αλλά πιθανή είναι η περίπτωση που υλοποιηθεί από το ΤΧΣ διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός και δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον τότε ή θα υπάρξει παράταση διακράτησης των μετοχών της τράπεζας από το Ταμείο ή θα παρθούν μέτρα διάσπασης της τράπεζας σε good και bad bank και εν συνεχεία εκκαθάρισης της προβληματικής τράπεζας.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου