Με την ευρωζώνη στο πιο οριακό σημείο της, οι ιστορικοί πάνε ένα βήμα παραπέρα από τους οικονομολόγους και βρίσκουν διδάγματα από τη διάσπαση της ΕΣΣΔ.
Επρόκειτο για μια νομισματική ένωση 15 κρατών το 1992. Δύο χρόνια αργότερα τα ελλείμματα βγήκαν εκτός ελέγχου, ο υπεπληθωρισμός πήρε τα ηνία και οι οικονομίες βυθίστηκαν σε ύφεση, με αποτέλεσμα μόνο δύο μέλη της τότε Σοβιετικής 'Ενωσης να κρατήσουν το ρούβλι.
Σύμφωνα με τον Harold James, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Princeton, η σοβιετική εμπειρία μας διδάσκει ότι
''μία έξοδος σαν αυτή είναι δύσκολη κι επώδυνη και οδηγεί σε απώλειες εισοδημάτων και πληθωρισμό, και ο κόσμος καλά κάνει και τη φοβάται''.
"Δεν πρόκειται για ευθεία αναλογία,΄'' ξεκαθαρίζει μιλώντας στο Bloomberg, καθώς τα μέλη της Σοβιετικής 'Ενωσης αντιμετώπιζαν όλα σοβαρά προβλήματα καθ' όλη τη δεκαετία του 1990.
"Η Σοβιετική 'Ενωση και η Ευρωπαίκή 'Ενωση έχουν χάσει εξίσου από μία γενιά'', τονίζει από τη Σόφια ο διευθυνήτς του Centre for Liberal Strategies, Ivan Krastev. "Η Σοβιετική 'Ενωση σχηματίσθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και η ΕΕ μετά τον Δεύτερο. Τουλάχιστον οι Σοβιετικοί είχαν κοινή γλώσσα''.
Παραλληλίζει μάλιστα την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, που ταρακούνησε συθέμελα την ΕΣΣΔ με -τηρουμένων των αναλογιών - με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ που θα οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Krastev, το μάθημα για την ΕΕ είναι ότι θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Γερμανίας και να προσέχει τις ιδέες περί μικρότερης ευρωζώνης ή Ευρώπης δύο ταχυτήτων. "Οι Ενώσεις δεν διαλύονται επειδή έχουν προβλήματα οι περιφερειακές οικονομίες, διασπώνται από τον πυρήνα τους''μ, επισημαίνει.
"Είμαστε έτοιμοι να δούμε ένα τρομακτικό παράδοξο,'' προειδοποεί ο Βρετανός ιστορικός Antony Beevor. ''Εάν η ΕΕ οδεύσει προς ξαφνική ενοποίηση για να ελέγξει τις προβληματικές οικονομίες του Νότου, τότε θα ακολουθήσει μια δικτατορία των Βρυξελλών, με μόνες απευθείας εκλογές τις προεδρικές.''
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου