Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

«Εκρηξη» 118% στις δαπάνες νοσοκομείων


ΜΟΝΟ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ !!


Με ρυθμούς αύξησης που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 118% «τρέχουν» οι δαπάνες για τις προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια. Ορθοπεδικά υλικά και αντιδραστήρια μάλιστα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σε ότι αφορά την κατακόρυφη αύξηση των τιμών τους. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μια τετραετία, οι τιμές των ορθοπεδικών υλικών αυξήθηκαν κατά 71,5% και κατά 56,79% των αντιδραστηρίων.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στην «Η» ο Κυριάκος Σουλιώτης, Δρ. Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας, Λέκτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα στην ατζέντα της πολιτικής υγείας στη χώρα μας είναι αυτό των προμηθειών στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.».

Επικαλούμενος στοιχεία πρόσφατης έρευνας του κόστους των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας την περίοδο 2005-2008 (του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική ευθύνη του Αν. Καθηγητή Γ. Τούντα), ο κ. Σουλιώτης τόνισε ότι η συμμετοχή του υγειονομικού υλικού μειώνεται σταδιακά όπως και αυτή του φαρμακευτικού υλικού, ενώ, αντίθετα, η δαπάνη για αντιδραστήρια παραμείνει σταθερή και οι δαπάνες για ορθοπεδικό υλικό και λοιπά είδη, κινούνται αυξητικά, με την τελευταία με εντυπωσιακό ρυθμό.

Όπως είπε, «από τα στοιχεία διαφαίνεται μια αδυναμία συγκράτησης της δαπάνης ιδίως για λοιπά είδη και για ορθοπεδικό υλικό. Όλες πάντως οι κατηγορίες παρουσιάζουν ρυθμό αύξησης που υπερβαίνει το 30%».

Στοιχεία
Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι η αύξηση του μέσου ημερήσιου κόστους νοσηλείας μεταξύ 2005 και 2008 ανέρχεται σε 33% και οφείλεται κυρίως στις δαπάνες για προμήθειες καθώς η αντίστοιχη αύξηση στο κόστος μισθοδοσίας είναι μόλις 11%. Επιπλέον, η αύξηση στις ημέρες νοσηλείας σε ελάχιστο ποσοστό (0,42%) καταδεικνύει πως τόσο η συνολική αύξηση του μέσου ημερήσιου κόστους νοσηλείας όσο και αυτή στα διάφορα είδη που προμηθεύονται τα νοσοκομεία οφείλονται σε σπατάλη στις ποσότητες ή σε υπερτιμολόγηση των ειδών (πλην φαρμάκων για τα οποία ισχύει διατίμηση) καθώς, αφενός δεν αυξήθηκε ο όγκος των παρεχόμενων φροντίδων και αφετέρου μπορούμε να υποθέσουμε πως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν αναμένεται ραγδαία αλλαγή του είδους των περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, «κάτω από την πίεση της δυσμενούς δημοσιοοικονομικής πραγματικότητας, η πραγματικότητα αυτή είναι αναγκαίο να ανατραπεί». Στο πλαίσιο αυτό προτείνει:

Ανάληψη ευθύνης από τις διοικήσεις των νοσηλευτικών μονάδων για ετήσιο προγραμματισμό των αναγκών τους σε ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Οριοθέτηση προδιαγραφών (ανοικτών) σε επίπεδο περιφερειακής αρχής και αντίστοιχη υλοποίηση των διαγωνισμών.

Ενιαία Κωδικοποίηση όλων των ειδών σε κεντρικό επίπεδο και ανανέωση της σχετικής βάσης κάθε χρόνο.

Οριοθέτηση από το υπουργείο Υγείας τιμών αναφοράς ή ανώτατων τιμών για κάθε είδος.

Ορισμός από το υπουργείο Υγείας συνολικών σφαιρικών προϋπολογισμών ανά νοσοκομείο ή προϋπολογισμού προμηθειών.

Τέλος, παρακολούθηση από την περιφερειακή αρχή των αναλώσεων σε σχέση με την κίνηση και το είδος των περιστατικών των μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: