Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ευθύνες πρώην υπουργών για το ΔΝΤ – Στη Βουλή η δικογραφία

Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε η δικογραφία που αφορά στις καταγγελίες του πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ για την προσφυγή της χώρας μας στο Ταμείο και τον μηχανισμό στήριξης
Οι πληροφορίες θέλουν τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να προσέκρουσαν σε ευθύνες πρώην κυβερνητικών παραγόντων, τις οποίες δεν μπορούν να αξιολογήσουν ούτε και να ερευνήσουν περαιτέρω.

Οι δύο εισαγγελείς, μετά την έρευνα που διενήργησαν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, περί αμφίβολης έκβασης του εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα, διαβίβασαν ήδη τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο, ώστε η υπόθεση να ανατεθεί στα αρμόδια όργανα της Βουλής για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών κυβερνητικών παραγόντων της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι δύο εισαγγελείς, επικαλούμενοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που ορίζει την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή στις περιπτώσεις που απαιτείται διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων, τονίζουν ότι για την υπόθεση προκύπτουν στοιχεία που δεν μπορούν να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από τους ίδιους. 

Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσε δύο φορές ο κ. Ρουμελιώτης, ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε τις δημόσιες δηλώσεις του, ότι δηλαδή είχε προειδοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό περί των προβληματισμών που επικρατούσαν στο ΔΝΤ για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού προγράμματος, ενώ καταθέσεις έδωσαν και η πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, καθώς επίσης και ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης. 

Η κ. Κατσέλη, σε δηλώσεις μετά την κατάθεσή της, υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση των συζητήσεων του πρώην πρωθυπουργού με τους παράγοντες του ΔΝΤ και έτσι δεν γνωρίζει αν υπήρχε, ή όχι, ενημέρωση της ηγεσίας τής τότε κυβέρνησης για αμφιβολίες περί της αποτελεσματικότητας του προγράμματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ δεν είχε εκφράσει επίσημη θέση για ενδεχόμενη διαφορετική κατεύθυνση στο οικονομικό πρόγραμμα από τη συμφωνηθείσα. 

Ο κ. Αρσένης, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε πως σε ιδιωτικές συζητήσεις ο κ. Ρουμελιώτης έλεγε όσα τώρα υποστήριξε δημόσια. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το κατά πόσον ο κ. Ρουμελιώτης είχε, ή όχι, ενημερώσει την ηγεσία της κυβέρνησης για το θέμα αποτελεί θεσμικό θέμα στο οποίο ο ίδιος δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει. 

Η υπόθεση έχει διαβιβαστεί ήδη, για να μελετηθεί, σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποστολής της στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: