Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ποια σημάδια δείχνουν νέα μέτρα

Της Δήμητρας Καδδά

Η ψήφιση των 2 νομοσχεδίων, για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, δεν άφησε «πληγές» μόνο στην κυβερνητική συνοχή και στο εισόδημα του πολίτη. Προκάλεσε και νέα μέτωπα στο ζήτημα «δημοσιονομικό κενό» του 2014 που θα τεθεί ξανά επί τάπητος στα μέσα Ιανουαρίου όταν προγραμματίζεται να έρθει ξανά η τρόικα στην Αθήνα για την 4η αναθεώρηση του μνημονίου των 4,9 δισ. ευρώ.

Οι δύο διατάξεις που πέρασαν με την «ανοχή» της τρόικας αναμένεται να επιβαρύνουν και άλλο  το κενό που πριν φύγει η τρόικα από την Αθήνα υπολογιζόταν σε 1,2 δισ. ευρώ για το 2014 (σημ. από το οποίο 315 εκατ. ευρώ προέρχονται μόνο από το φόρο ακινήτων):

*  Τροποποιήσεις στον φόρο ακινήτων που αυξάνουν το αφορολόγητο για τρίτεκνους, πολύτεκνους, αναπήρους κλπ. και μειώνουν το φόρο για κατηγορίες κτισμάτων (χωρίς ρεύμα) και αγροτεμαχίων δεν έχουν ακόμη κοστολογηθεί από τους  δανειστές.

* Όσο για τον  ΦΠΑ εστίασης όπως αποκάλυψε το Σάββατο στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας η τρόικα υπολόγιζε πριν φύγει απώλειες έως 320 εκατ. ευρώ για το 2013 λόγω της διατήρησής του στο 13%. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τρόικα προέβλεπε τριπλάσια απώλεια εσόδων: 240 εκατ. έως 320 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων (τότε) του υπουργείου Οικονομικών από 157 έως 209 εκατ. ευρώ,  η οποία πλέον επανεκτιμάται σε  44 έως 107 εκατ. ευρώ.

Ενημέρωσε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά περιμένει νέα στοιχεία   τον ερχόμενο μήνα όταν υποβληθούν και οι δηλώσεις ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Β΄ κατηγορίας με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2013.

Υπάρχουν όμως και άλλα «κενά» που θα τεθούν επί τάπητος τον Ιανουάριο σε μία διαπραγμάτευση στην οποία –σύμφωνα με κοινοτικές πηγές– και οι δύο πλευρές έρχονται μεν για να βρεθεί μία λύση έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου που θα ηρεμήσει το κλίμα λόγω Ελληνικής Προεδρίας και Ευρωεκλογών αλλά – επισημαίνουν – αυτό δεν σημαίνει ότι η «λύση» θα είναι εντελώς αναίμακτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα της τρόικας για λήψη «διαρθρωτικών» μέτρων με «δημοσιονομικό αποτέλεσμα» δεν έχει εκλείψει και εντοπίζεται στο δημόσιο και σε «λουκέτα» ΔΕΚΟ - φορέων αλλά και στις παρεμβάσεις που ζητούν εδώ και μήνες -αλλά απορρίπτει η ελληνική πλευρά- για μείωση των συντάξεων των λεγόμενων «ευγενών ταμείων».

* Ένα άλλο μεγάλο μέτωπο  είναι το ασφαλιστικό. Η απαίτηση για μείωση πάνω από 300 εκατ. ευρώ των εργοδοτικών εισφορών. Ο λόγος για το ένα τρίτο της μείωσης που ζητά σε βάθος 3ετίας η τρόικα (κατά 3,9%) και υπολογίζεται ότι θα έχει συνολικό κόστος περίπου 900 εκατ. ευρώ. Η «τρύπα» μπορεί να γίνει πολύ πιο μεγάλα αν «περάσει» η απαίτησή τους για κατάργηση- συγχώνευση των τελών υπέρ τρίτων τα οποία στηρίζουν τα έσοδα των ταμείων.

Μεσοπρόθεμο και διαρθρωτικές παρεμβάσεις

Υπάρχει βέβαια και η απαίτηση της τρόικας να διευκρινιστούν τα μέτρα για το 2015 (σημ μέσω του Μεσοπροθέσμου 2014-2017 που έχει σταλεί μεν στην ΕΕ αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί). 

Στο διαρθρωτικό πεδίο, η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για  αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων,  αλλά και για τη λίστα με τους επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πριν λήξει η διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα πρέπει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να έχει κάνει και τα πρώτα βήματα για τα Ελληνικά Αμυντικά συστήματα με  τροποποίηση του νόμου περί ΔΕΚΟ και να προχωρήσει την διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος.

Ασφυκτικές είναι και οι πιέσεις για νέες παρεμβάσεις στις αγορές με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ (ψωμί, φάρμακα,  γάλα κλπ) που προκαλούν σύμφωνα με πληροφορίες έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους των κλάδων...


 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: