Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τα οφέλη της ανάγνωσης στην παιδική ηλικία


Τα οφέλη της ανάγνωσης στην παιδική ηλικίαΣημαντικά πλεονεκτήματα σε κοινωνικές κι εκαπαιδευτικέες δεξιότητες έχουν όσα παιδιά εκτίθενται συστηματικά στη γλώσσα έναντι των συνομιλήκων τους, σύμφωνα με ερευνητές. Και ποιος είναι ο καλύτερο τρόπος εξοικείωσης με την γλώσσα αν όχι η ανάγνωση;

Διαβάζοντας στα μικρά παιδιά χτίζετε ένα γερό υπόστρωμα για την μελλοντική ανεξάρτητη ανάγνωσή τους. Δεν χρειάζονται παιχνίδια ή ειδική εκπαίδευση για να αποκτήσει ένα μικρό παιδί αυτές τις δεξιότητες. Απλά διαβάζοντας στο παιδί σας όσο το δυνατόν συχνότερα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το βοηθήσετε να μάθει να διαβάζει ανεξάρτητα.

Η ανάγνωση δυνατά είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να κάνουν τη μετάβαση από τη βρεφική στη νηπιακή ηλικία. Επίσης, μεταξύ των ηλικιών 1 και 3, τα νήπια βιώνουν θριάμβους και προκλήσεις. Γι αυτό το λόγο, είναι βοηθητικό να ακούσουν ιστορίες για άλλα παιδιά, όπως για παράδειγμα πως κατάφεραν να ξεπεράσουν τους φόβους τους σχετικά με το τι υπάρχει κάτω από το κρεβάτι και να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να χρησιμοποιήσουν το γιο-γιο.

Τα παιδιά κάνουν ραγδαία πρόδο στη χρήση του λεξιλογίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μαθαίνουν για τα γράμματα, τα σχήματα, τα χρώματα, τον καιρό, τα ζώα, τις εποχές, τα οποία μπορεί να ενισχυθούν μέσα από τα βιβλία. Επιλέξτε βιβλία με πολλές φωτογραφίες για να μπορεί το παιδί σας να δείξει και να ονομάσει.

Παρόλα αυτά, ενώ το παιδί σας είναι πρόθυμο να μάθει για τον κόσμο, χρειάζεται επίσης μια ισχυρή σχέση μαζί σας. Διαβάζοντας μαζί με το παιδί σας τακτικά, μπορεί να ενισχύσει αυτή τη σχέση, βοηθώντας το παιδί σας να αισθανθεί άνετα και ασφαλές.

Τι προτείνουν οι ειδικοί γι ατο διάβασμα στα παιδιά;
Οι ειδικοί συστήνουν η ανάγνωση να γίνεται στα μικρά παιδιά όσο το δυνατόν συχνότερα προσπαθώντας τουλάχιστον για μία προγραμματισμένη ώρα κάθε μέρα. Επιλέγοντας σταθερές ώρες για να διαβάσετε (ειδικά πριν τον ύπνο) βοηθά τα παιδιά να μάθουν να κάθονται με ένα βιβλίο και να χαλαρώνουν. Παρόλα αυτά, μπορείτε να διαβάσετε οποιαδήποτε στιγμή το παιδί σας φαίνεται να έχει διάθεση. Εάν το παιδί σας αφήσει, κρατήστε το στην αγκαλιά σας όταν του διαβάζετε. Είναι μια καλή ευκαιρία για να:
  •     βοηθήσετε τα παιδιά να νιώσουν ασφαλή, ευτυχισμένα και χαλαρά
  •     τους δώσετε αμέριστη προσοχή
  •     μάθουν νέα πράγματα
  •     εξοικειωθούν με την έννοια της συμμετοχής

Θα διαπιστώσετε ότι το παιδί σας θέλει να νιώθει ανεξάρτητο και ικανό. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε, προσφέροντας τρία ή τέσσερα βιβλία για να επιλέξει, επαινώντας την επιλογή, αφήνοντας το παιδί σας να σας βοηθήσει να γυρίσετε τις σελίδες και ζητώντας του βοήθεια καθώς ανακαλύπτετε πράγματα σε μια σελίδα. Το παιδί σας θα ενθουσιαστεί συμπληρώνοντας προτάσεις σε βιβλία με επαναλαμβανόμενες φράσεις ή ποιήματα. Όταν συναντάτε μια επαναλαμβανόμενη φράση ή ομοιοκαταληξία σε ένα βιβλίο, κάντε μια παύση και αφήστε το παιδί σας να την ολοκληρώσει.

www.ygeianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: