Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Νέο δάνειο από την Τρόικα με επιτόκιο 1,5% ή έξοδος στις αγορές με επιτόκιο 5,5%.... η καλύτερη λύση δανεισμού για την Ελλάδα;


Νέο δάνειο από την Τρόικα με επιτόκιο 1,5% ή έξοδος στις αγορές με επιτόκιο 5,5%.... η καλύτερη λύση δανεισμού για την Ελλάδα; Πρακτικά καλύτερο το δάνειο, σημειολογικά ισχυρότερη η έξοδος στις αγορές….
Νέο δάνειο περίπου 3-5 δισεκ. από την Τρόικα ή έξοδος στις αγορές με private placement ύψους 3 δισεκ. ευρώ;
Τους τελευταίους μήνες και ειδικά εσχάτως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εστιαστεί για λόγους πρακτικούς, σημειολογίας και προεκλογικούς στο σχέδιο εξόδου στις αγορές.
Όπως έχουμε αναφέρει έχει υπάρξει μεγάλη προεργασία και το εγχείρημα εξόδου στις αγορές θα πετύχει καθώς υπάρχουν προσυμφωνίες για private placement που σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ μέσω της έκδοσης 5ετούς τίτλου, ύψους 3 δισεκ. ευρώ και με επιτόκιο κοντά στο 5,5% ίσως και 5,25% αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Αμερικανικοί οίκοι J P Morgan, Bank of America, Goldman Sachs, Blackrock, η Calamos investment και πολλοί άλλοι φέρονται διατεθειμένοι να επενδύσουν ορισμένα δισεκατομμύρια ώστε να πετύχει η πρώτη ελληνική απόπειρα εξόδου στις αγορές.
Θεωρούμε 1000% λάθος να εμπλακούν στο private placement οι ελληνικές τράπεζες.
Το 30% της έκδοσης θα μπορούσαν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες, έχει αναφερθεί αλλά μετά το αποτυχημένο PSI+ θα ήταν moral hazard θα ήταν ηθικός κίνδυνος.
Η πιθανότητα να πετύχει το εγχείρημα εξόδου στις αγορές – το αναφέρουμε πολύ εμφατικά – είναι πολύ μεγάλη σχεδόν σίγουρη.
Όμως η  έξοδος στις αγορές δεν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα.
Αντλώντας 3 δισεκ. ευρώ σε σύνολο υποχρεώσεων προς την Τρόικα 245 δισεκ. και με χρέος στα 320 δισεκ. ευρώ τα 3 δισεκ. αντιστοιχούν στο 1,2% των συνολικών δανείων της Τρόικα.
Προφανώς οι στόχοι της εξόδου είναι
1)Πρακτικοί για να καταδείξει η Ελλάδα ότι δεν είναι Αργεντινή και μπορεί να δανειστεί από τις αγορές
2)Σημειολογικοί για να αποδείξει η Ελλάδα ότι βγαίνει από τα μνημόνια
3)Προεκλογική καθώς στόχος είναι η έξοδος να υλοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικούς πόντους.
Από την μια πλευρά έχουμε το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές που εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας αλλά το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει 5,5%.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί από την Τρόικα ήδη έχει δανειστεί 2 φορές συνολικά 245 δισεκ. επιπλέον 3-4 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,5% καθώς στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους θα μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των δανείων.
Νέο δάνειο σημαίνει νέο μνημόνιο θα πουν ορθά πολλοί και αυτό είναι αληθές.
Με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα σταδιακά θα βγει από το μνημόνιο αλλά αυτό είναι ανακριβές όσο υπάρχουν τα δάνεια και θα επιμηκυνθούν μάλιστα έως 30 χρόνια η εξάρτηση από τα μνημόνια δεν θα πάψει να υφίσταται.
Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής.
Η Ελλάδα θέλει επιτόκιο 5,5% ή 1,5%;
Προφανώς και το νέο δάνειο από την Τρόικα συμφέρει και με όρους τιμολόγησης αποτελεί καλύτερη επιλογή από την έξοδο στις αγορές.
Είναι σαν να λέμε οι ελληνικές τράπεζες τι θέλουν 0,25% επιτόκιο από την ΕΚΤ ή 7% από τις αγορές για να αντλούν ρευστότητα;
Με όρους τιμολόγησης το νέο δάνειο από την Τρόικα είναι καλύτερη επιλογή.
(Το επιχείρημα ότι με το νέο δάνειο η Ελλάδα δεν ανεξαρτητοποιείται από την Τρόικα είναι σχεδόν φαιδρό.
Όταν πήραμε 245 δισεκ. δάνεια από την Τρόικα τι πιστεύαμε ότι θα τα πληρώσουμε σε λίγους μήνες;)
Επίσης ένα άλλο επιχείρημα ότι η σημειολογία της εξόδου στις αγορές θα είναι τεράστιας σημασίας είναι αληθές.
Ναι θα είναι τεράστιας συμβολικής σημασίας αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να υποστεί ότι και η Πορτογαλία να ανοίξει το παράθυρο εξόδου και να κλείσει εκ νέου με επιπτώσεις στην οικονομική εικόνα της χώρας.
Επίσης την περίοδο εξόδου στις αγορές η Ελλάδα θα πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους θα μειώσει τα επιτόκια και ταυτόχρονα θα δανείζεται ακριβά – ακριβότερα από την Τρόικα –.
Άρα ενώ θεωρητικά είναι εύκολο να ειπωθεί ότι η έξοδος στις αγορές είναι καλύτερη λύση πρακτικά δεν είναι βέβαιο ότι είναι η καλύτερη λύση.
Καταθέτουμε αυτή την παράμετρο ως ένα γενικότερο προβληματισμό.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: