Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Πλησιάζει η ώρα της ισοτιμίας ένα προς ένα για ευρώ - δολάριο

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που θα δείξει πόσο γρήγορα το δολάριο θα βρεθεί και πάλι μετά από 13 χρόνια σε ισοτιμία ένα προς ένα με το ευρώ.
Η τελευταία φορά που τα δύο νομίσματα βρέθηκαν στην ισοτιμία αυτή ήταν ο Ιούλιος του 2002, αλλά τότε το ευρώ ερχόταν από πολύ χαμηλά επίπεδα μόλις 0,82 σέντς του δολαρίου, στα οποία είχε κατρακυλήσει από την ισοτιμία εισαγωγής του (1,16 δολ/ευρώ) τον Δεκέμβριο του 1999. 
Και από τότε χρειάστηκε να περάσουν άλλα έξι χρόνια, για να αρχίσει να κερδίζει έδαφος το ευρώ με τον ξέσπασμα της κρίση του 2008 με τα subprime δάνεια στις ΗΠΑ και τον κ. Τρισέ παραδόξως να συνεχίζει να αυξάνει τα ευρω-επιτόκια, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες σ’ όλο τον πλανήτη προσπαθούσαν να βρουν άμυνες από το τσουνάμι που ερχόταν.
Έχει έρθει η ώρα να έρθουν και πάλι στα ίσια τα δύο νομίσματα; Ο Δεκέμβριος θα δείξει όχι το αν αλλά το πόσο γρήγορα.
Η πρόθεση της Fed να αυξήσει τα βασικά επιτόκια του δολαρίου είναι το εφαλτήριο αυτής της αλλαγής στις ισοτιμίες. Βέβαια οι αγορές συναλλάγματος έχουν ήδη προεξοφλήσει την αλλαγή αυτή.
Εκείνο που μένει να κριθεί είναι το πότε και πόσο.
Οι αναλυτές συναλλάγματος μέχρι στιγμής βλέπουν την ισοτιμία ένα προς ένα να έρχεται είτε προς τα μέσα του 2016 είτε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει η Ευρωζώνη αφ’ ενός στις συνέπειες της αλλαγής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και αφ’ εταίρου στο κατά πόσο θα αρχίσει να αντιδρά ο πληθωρισμός στην Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος QE της ΕΚΤ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις εσωτερικές αντιδράσεις στην Ευρωζώνη στο ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από την πλευρά της Γερμανίας. Ήδη ο γερμανός Υπ. Οικονομικών κ. Σόιμπλε με δημόσιες δηλώσεις του διατύπωσε την αντίθεσή του στην πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης. Ο κ. Ντράγκι παραμένει διακριτικός και προσεκτικός στις εσωτερικές ισορροπίες της Ευρωζώνης αλλά έχει αποδείξει ότι όταν έρχεται η στιγμή δεν διστάζει και αυτό το γνωρίζουν οι αγορές συναλλάγματος και ομολόγων και γι’ αυτό μέχρι στιγμής τουλάχιστον τον εμπιστεύονται.
Ορισμένοι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ολοένα και πιο συχνά ότι η ευρωζώνη δείχνει επίμονα σημάδια αδυναμίας να ενισχύσει την δυναμική ανάπτυξης παρά τις ισχυρές παρεμβάσεις στην νομισματική πολιτική της. Αυτό σημαίνει ότι και τα περιθώρια παρέμβασης του κ. Ντράγκι σιγά σιγά εξαντλούνται.
Κάτι τέτοιο όμως ενισχύει τις εκτιμήσεις για διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε επίπεδα που έχουμε να τα δούμε από τις αρχές της χιλιετίας.

www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: