Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Διαφθορά: «Πόθεν έσχες» και δήμευση περιουσιών

Δρακόντεια μέτρα προωθεί η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στοχεύοντας κυρίως σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την κυβέρνηση, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών θα ανατίθεται εφεξής σε πενταμελή επιτροπή αποτελούμενη από δικαστικούς, χωρίς συμμετοχή βουλευτών, παρά μόνο του αντιπροέδρου της Βουλής.

Μεταξύ των αλλαγών εξετάζεται η επιβολή αυστηρότατων ποινών για τους παραβάτες όπως η δήμευση της προσωπικής περιουσίας και η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα για τους βουλευτές και αξιωματούχους που συμμετέχουν σε εταιρείες off-shore.

Τέλος, όσοι αποφεύγουν τη δήλωση στοιχείων που υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ θα κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Όσον αφορά το φλέγον θέμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών αυτός θα περιγράφει τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων, ενώ αναμένεται να επιμηκυνθεί ο χρόνος παραγραφής.

Στο στόχαστρο μπαίνει και το «μαύρο χρήμα» στην κτηματαγορά, καθώς εξετάζεται η άρση της εξαίρεσης από το «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Τις προθέσεις τις κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προανήγγειλε την απόφαση για δήμευση της περιουσίας πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: