Εντονες αντιπαραθέσεις και αντικρουόμενες απόψεις αναπτύχθηκαν γύρω από τον ρόλο των ΜΜΕ και την επιρροή τους στη Δικαιοσύνη, τα blogs, τις «τηλεδίκες» και το διαδίκτυο, στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας, κατά την οποία αποδοκιμάστηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με τις βιντεοσκοπήσεις, μαγνητοφωνήσεις κ.λπ. και τη χρήση τους ως αποδεικτικών μέσων.
Στην ημερίδα σχετικά με «ζητήματα των ΜΜΕ» που συνδιοργάνωσαν η Ενωση Εισαγγελέων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο επισημάνθηκε κατ’ αρχήν η τεράστια σημασία της δημοσιότητας μιας δίκης και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για πληροφόρηση, αλλά ασκήθηκε και έντονη κριτική όταν από άστοχες ενέργειες των ΜΜΕ (π.χ. «τηλεδικείο» κ.λπ.) αναιρείται το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, προκαταλαμβάνεται η κοινή γνώμη, κάτι που αποβαίνει σε βάρος της δίκαιης δίκης ή γίνεται χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων (π.χ. υλικού υποκλοπών).
Εισήγηση
Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Ζημιανίτη, που επέκρινε την πρόσφατη νομοθεσία (ν. 3674/08 Χατζηγάκη) με την οποία αποκλείστηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε ένα δικαστήριο παράνομα αποδεικτικά μέσα (μη νόμιμη βιντεοσκόπηση ή μαγνητοφώνηση συνομιλίας και τηλεφωνικής) προκειμένου να αποδειχθούν βαρύτατα αδικήματα ή για να αποδειχθεί η αθωότητα ενός κατηγορουμένου.
Σκληρή κριτική ασκήθηκε για τα blogs που συκοφαντούν εκμεταλλευόμενα την ανωνυμία. Ο καθηγητής Αρ. Χαραλαμπάκης τόνισε ότι δυστυχώς η τιμωρία για προσβολή της τιμής και προσωπικότητας είναι εφικτή σε πολύ περιορισμένο βαθμό, ενώ επέκρινε τη δικαστηριολαγνεία που έχει επικρατήσει λόγω τηλεθέασης και εμπορικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου