Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
"Ολοήμερα νοσοκομεία" χωρίς γιατρούς;
Τεράστιες είναι ήδη οι αντιδράσεις των γιατρών στις ανακοινώσεις της υπουργού για “ολοήμερα” νοσοκομεία. Δεν έχουμε υπογράψει καν συμβάσεις λένε οι γιατροί, δεν υπάρχουν χρήματα για υλοποιηθούν τα σχέδια.
Το μέτρο της λειτουργίας των νοσοκομείων μετά το τέλος του ωραρίου για εξωτερικούς ασθενείς είναι σίγουρα μέτρο-ανάσα για τους πολίτες που θα μπορούν να επισκέπτονται και τα απογεύματα δημόσιο νοσοκομείο- και εκτός εφημερίας- χωρίς να είναι αναγκασμένοι να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό δαπανώντας περισσότερα χρήματα.
Το μέτρο ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν είναι δυνατό να εφαρμοστεί καθώς ήδη υπάρχει πρόβλημα με τις εφημερίες, πόσο μάλλον με επιπλέον λειτουργία.
Όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση και έτσι με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. αλλά και τα ισχύοντα Προεδρικά Διατάγματα δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ούτε μια ώρα παραπάνω εφημερία πριν όσων προβλέπονται για το πρώτο 20ημέρο κάθε μήνα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “για τις δέκα τελευταίες ημέρες δεν θα υπάρχει εφημερεύον γιατρός ούτε για δείγμα” Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και για το γεγονός ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν θα μπορούν να διαθέτουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών της Αθήνας κ. Τσούκαλος ήδη υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού αλλά και τεράστια οικονομικά προβλήματα που εμποδίζουν από τώρα τη λειτουργία των νοσοκομείων και αναρωτιέται πως θα επιτευχθεί στο μέλλον επιπλέον λειτουργία.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός τα νοσοκομεία μετά το πέρας του ωραρίου θα λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία στα πρότυπα των απογευματινών ιατρείων που ήδη λειτουργούν με τη συμμετοχή και των ειδικευμένων-ειδικών γιατρών.
«Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν να αυξήσουν και το εισόδημά τους», είπε η υπουργός.
Πρόσθεσε μάλιστα οτι θα υπάρχει αυστηρότατη εποπτεία των γιατρών σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί σε 10 ημέρες.
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα, στην οποία δίνεται μεγάλη έμφαση, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ.
Θεσμοθετείται, επίσης, ειδικό Γραφείο του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο με την εποπτεία του διοικητή, στο οποίο θα καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες όσων δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τις υπηρεσίες Υγείας, που τους παρείχε το ΕΣΥ. Το συγκεκριμένο γραφείο θα συγκεντρώνει τις παρατηρήσεις αυτές, θα τις περνάει στο Υπουργείο και η υπουργός θα τις ανακοινώνει με τη μορφή στατιστικής μελέτης στη Βουλή.
Επιπλέον, δίνεται οκτάμηνη διωρία στους καθηγητές Ιατρικής, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με οδηγίες, που θα δοθούν από τον ΕΟΦ.
Η υπουργός τόνισε επίσης ότι στις 30 Ιουλίου λήγει η διορία και πως «είναι τελεσίδικη» για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των εξήντα κλινών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν το δικό τους φαρμακείο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πάψουν να συνεργάζονται με τα ταμεία.
Η ίδια είπε ακόμα ότι ξεκινά άμεσα διάλογος με τους γιατρούς για ένα νέο σύστημα εφημεριών με σταθερό αριθμό γιατρών ανά εφημερία και σταθερή αμοιβή.
Η υπουργός προανήγγειλε κίνητρα για τα ιατρεία σε απομακρυσμένων περιοχών, όπως αύξηση των αμοιβών κατά 10%.
Τέλος, αναφερόμενη στις δαπάνες, η κα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε ότι το α' τετράμηνο του 2010 υπήρξε μέση μείωση 10%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου