Με μια φάλτσα ορχήστρα μοιάζει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, καθώς υπουργοί παίζουν στον δικό τους ρυθμό, ενώ οι προσωπικές στρατηγικές στο όνομα των αρχών και ιδεών του ΠΑΣΟΚ οδηγούν κορυφαία στελέχη να εμφανίζονται ως πολέμιοι του Μνημονίου, το οποίο όμως υπηρετούν και με τις αποφάσεις τους και με την ψήφο τους.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι καθημερινές οι συγκρούσεις μεταξύ μελών της κυβέρνησης ή μεταξύ βουλευτών και υπουργών αλλά και οι εκτός γραμμής δηλώσεις, γεγονότα που δείχνουν την έλλειψη συντονισμού.
«Ξεκάρφωτα»
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο καθημερινά να ακούγονται διάφορες απόψεις για το Μνημόνιο που ποτέ δεν διατυπώνονται σε υπουργικά συμβούλια», μας έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος και τόνιζε: «Ο καθένας προσπαθεί ξεκάρφωτα και απροειδοποίητα να υποδηλώσει την παρουσία του με πυροτεχνήματα στο όνομα των προσωπικών στρατηγικών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν ερωτάται από τους συνομιλητές του για το αν συμφωνεί με συχνούς ανασχηματισμούς όπως έκανε ο πατέρας του ή με αραιούς όπως ο Κ. Σημίτης απαντά: «Δεν είμαι δογματικός...». Στη συνέντευξή του στην «Ε» την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι «κάθε υπουργός αξιολογείται καθημερινά αλλά οι ανασχηματισμοί δεν γίνονται κατά παραγγελία...». Δήλωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
Συγκρούσεις
Το τελευταίο τριήμερο οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις ήταν πολλές:
Την Παρασκευή ο Χάρης Καστανίδης εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε πρόωρες εκλογές καθώς πρότεινε μια νέα λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης, επειδή δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε. Η δήλωσή του έγινε μόλις πέντε μέρες μετά την κατηγορηματική δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού στην «Κ.Ε.» ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές. Ο Χ. Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου κυρίως γιατί έδωσε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση αδυναμίας, να χειριστεί την κατάσταση και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Το Σάββατο ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας επανήλθε κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας το Σάββατο από το «Μέγκα» αιχμές εναντίον του για το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των αστικών συγκοινωνιών. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, η δήλωσή του ότι δεν υπάρχει μόνο το Μνημόνιο αλλά και οι αρχές του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν πρέπει «να κουνάμε το δάχτυλο στους εργαζόμενους γιατί θα μας μουντζώσουν», ότι δεν πρέπει να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και ότι το σύστημα εσόδων δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
Αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα κατά του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη άφησε χθες και ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος για τον τρόπο χειρισμού του θέματος της αμοιβής των βαθμολογητών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επί της ουσίας είπε ότι άλλα του είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός και άλλα έκανε στο τέλος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χ. Παπουτσής χθες, από τη Real News, άφησε κι αυτός αιχμές κατά των υπουργών που εφαρμόζουν το Μνημόνιο. Είπε ότι υπουργοί δεν είναι εκτελεστές του Μνημονίου αλλά μέλη μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είναι στρατευμένοι στη σωτηρία της χώρας. Μιλώντας για το Μνημόνιο είπε ότι «δεν είναι το κόκκινο βιβλίο του Μάο...». Θέση που μπορεί να απευθύνεται σε υπουργούς όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου.
Παραφωνίες
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτές οι παραφωνίες δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η γνωστή τακτική του ΠΑΣΟΚ να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Να εφαρμόζει δηλαδή το Μνημόνιο αλλά να δείχνει ότι υπάρχουν και δυνάμεις στο εσωτερικό του, που αντιστέκονται. Είναι μια τακτική-ανάχωμα στις τάσεις φυγής, που έχουν πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προς αλλα κόμματα. Κι αυτό τώρα που έρχονται οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές ίσως να κάποιοι να το θεωρούν αναγκαίο.
Η θέση Καστανίδη για πρόωρες εκλογές δεν βρήκε υποστηρικτές. «Οχι σε διπλές εκλογές τον Νοέμβριο», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης στο «Εθνος» και χαρακτηρίζει τις διαφωνίες υπουργών εύλογες και αναμενόμενες κυρίως γιατί «υλοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα πολλές αποφασιστικής σημασίας θεσμικές αλλαγές». «Οι εκλογές δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, προέχει η σταθεροποίηση της οικονομίας, έχουμε την έγκριση του λαού να κάνουμε μεγαλές μεταρρυθμίσεις», είπε από τις Σέρρες η υπουργός Γεωργίας, Κατερίνα Μπατζελή. Ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει ισχυρή λαϊκή εντολή για ανατροπές και ρήξεις, ενώ ο Δημ. Ρέππας υπογράμμισε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ένα αγαθό που δεν πρέπει να υποτιμούμε. Η βουλευτής Σοφία Γιαννακά είπε ότι δεν είναι ώρα για προσωπικές απόψεις αλλά ούτε και για εκλογές. Χρειάζεται συντονισμός της κυβέρνησης και αποτελεσματικότητα, είπε ο βουλευτής Δημ. Καρύδης, ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε πως οι απόψεις για πρόωρες εκλογές δεν είναι υπεύθυνες. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου