Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αποκλείει ξανά το σενάριο ελληνικής αναδιάρθρωσης ο Trichet


Το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απέρριψε για πολλοστή φορά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Aachener Zeitung, ο πρόεδρος της νομισματικής αρχής είπε πως η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Είναι πολύ σημαντικό να διορθώσουν τα λάθη τους παρελθόντος και με αυτόν τον τρόπο να χαράξουν το δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο μέλλον», είπε και πρόσθεσε πως είναι προς όφελος της Γερμανίας η Ελλάδα να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και θεωρείται ένα σταθερός συνεργάτης της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Ο Trichet ξεχωριστά αναφέρθηκε στην ενότητα των χωρών της Ευρωζώνης, λέγοντας πως "σε όλο τον κόσμο, οι φίλοι βοηθούν ο ένας τον άλλο". Θα ήταν παράδοξο "αν οι Ευρωπαίοι εμφανίζονταν λιγότερο ενωμένοι στις δύσκολες στιγμές, από ό,τι παρατηρείται αλλού στον κόσμο".

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποβάθμισε επίσης τον κίνδυνο του αυξανόμενου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως μεσοπρόθεσμα "η ανάπτυξη των τιμών θα ταυτιστεί με το επίπεδο που η ΕΚΤ θεωρεί ικανό να εξασφαλίσει σταθερότητα τιμών: πλησίον, αλλά κάτω του 2%".

Roubini: Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει αλλά οργανωμένα

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της αλλά θα συμβεί με οργανωμένο τρόπο, δήλωσε ο Nouriel Roubini, πρόεδρος της Roubini Global Economics.


Μιλώντας στο 50ο συνέδριο της ACI World στη Βουδαπέστη, ο γνωστός οικονονομολόγος ανέφερε πως η λογική θα κυριαρχήσει και θα έχουμε μία οργανωμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αυτή δεν θα επηρέαζε την πρόσβαση της Ισπανίας στις αγορές κεφαλαίων.

Αναφερόμενος στο ευρώ, ο Roubini είπε πως το επίπεδο των 1,50 δολαρίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις
χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Wellink (ΕΚΤ): Απολύτως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση

«Απολύτως πεπεισμένος» ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του Ιουνίου από το ΔΝΤ, εμφανίζεται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Nout Welling.

Όπως αναφέρει το Bloomberg σύμφωνα με συνέντευξή του στο Άμστερνταμ, «υπάρχουν τεράστιες πιέσεις στην Ελλάδα προκειμένου να λύσει αυτό το ζήτημα. Είναι δύσκολο. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι στο τέλος, η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους, και μόνο τότε το ΔΝΤ και η ΕΕ μπορούν να πουν «ναι».

Στελέχη από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ολοκληρώσουν την έκθεσή τους σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.

Η έκθεσή τους είναι αναγκαία πριν διανεμηθεί η πέμπτη δόση, και είναι προϋπόθεση για να σκεφτεί η ΕΕ να χορηγήσει περαιτέρω βοήθεια.

Ο Wellink εξάλλου δήλωσε πως «οι εξαγωγές άρχισαν να ανακάμπτουν, κάτι το οποίο βρίσκω θετικό, και το ελληνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε στο α΄ τρίμηνο.

Μάλιστα, τόνισε ότι όσο πιο ισχυρό γίνεται το οικονομικό κλίμα, τόσο πιο εύκολο είναι να υλοποιηθεί αυτό το πολύ δύσκολο πακέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: