Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


































Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά (από ΤΑ ΝΕΑ)

Στα χνάρια της Αργεντινής βαδίζει η οικονομία της χώρας σε ό,τι αφορά την ύφεση, καθώς το δεύτερο τρίμηνο φέτος το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011 και συνολικά κατά 17,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο... του 2008, όταν άρχισε η ύφεση.
Το χειρότερο είναι ότι όλοι οι αναλυτές βλέπουν συνέχιση της ύφεσης έως και το 2013 τουλάχιστον. Συγκεκριμένα, για φέτος ανεπίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν την ύφεση στο 7% κατά μέσο όρο, ενώ το ΙΟΒΕ προβλέπει 6,9% και η Eurobank 7,1%. Για το 2013, εξάλλου, οι ίδιες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών βλέπουν μείωση του ΑΕΠ κοντά στο 4%.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ.
Οι προβλέψεις αυτές λαμβάνουν υπόψη και τα νέα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, περιορίζοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων. Μάλιστα, ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα τεθούν άμεσα από φέτος σε εφαρμογή, προκαλώντας ανάλογα αποτελέσματα στην οικονομική δραστηριότητα. Μαχαίρι έχει πέσει και στις δημόσιες επενδύσεις, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού αυτές περιορίστηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,2 δισ. ευρώ. 

Αν οι προβλέψεις για συνέχιση της ύφεσης και το 2013 επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα ξεπεράσει ίσως τις «επιδόσεις» της Αργεντινής που βίωσε συνολική μείωση του ΑΕΠ της κατά 20% μετά τη χρεοκοπία της το 2001. Μέχρι στιγμής, πάντως, από το διεθνές στερέωμα της κρίσης το μεγαλύτερο «κραχ» έχει υποστεί η οικονομία της Λετονίας με σωρευτική μείωση του ΑΕΠ της κατά 24% το 2007. Στην ευρωζώνη της κρίσης, δηλαδή των οικονομιών της περιφέρειας που υπέστησαν πλήγμα, η Ελλάδα κρατά με διαφορά την πρώτη θέση. 

Η Ιρλανδία έπειτα από μια δύσκολη τριετία έχασε λίγο πάνω από το 10% του ΑΕΠ της, ενώ οι απώλειες της Ισπανίας διαμορφώνονται μέχρι στιγμής κοντά στο 4%, της Ιταλίας κοντά στο 7% και της Πορτογαλίας κοντά στο 5%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, τον άλλο χαρακτηριστικό δείκτη της κρίσης, η Ισπανία εξακολουθεί να προηγείται 24,7%. 
Πάντως, η Ελλάδα την πλησίασε αρκετά τον Μάιο όταν η ανεργία εκτινάχθηκε στο 23,1%. Το ΑΕΠ που υποχωρεί φέτος στην Ελλάδα για πέμπτη συνεχή χρονιά, το 2008 μειώθηκε κατά 0,2%, το 2009 κατά 3,3%, το 2010 κατά 3,5% και το 2011 κατά 6,9%. Το πρώτο τρίμηνο φέτος η μείωση του ΑΕΠ ήταν 6,5% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2011, δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερη από το 6,2% το δεύτερου τριμήνου. 

Αυτό όμως δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη συγκράτησης της ύφεσης, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς τα νέα μέτρα και οι φορολογικές επιβαρύνσεις του δεύτερου εξαμήνου θα επιδεινώσουν την εικόνα.
 Οι συστάσεις. 
Το ανησυχητικότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το τέλος της κατηφόρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπουν συνέχιση της ύφεσης έως το 2015. 
Γι' αυτό και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει κουρεύοντας ξανά το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο ως ποσοστό του ΑΕΠ και να μπορέσει και η χώρα να ανασάνει ξανά. στις 10:54

Δεν υπάρχουν σχόλια: