Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πρόστιμο 40 εκ. ευρώ σε εφοπλιστή για φοροδιαφυγή


Πρόστιμο - «μαμούθ» 40 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να επιβάλλει η εφορία σε έναν από τους ισχυρότερους Έλληνες εφοπλιστές, ο οποίος εντοπίστηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να έχει κρύψει εισοδήματα και να μην έχει πληρώσει στο Δημόσιο φόρους για τα ακίνητα που απέκτησε στην Ελλάδα μέσω offshore εταιριών.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο μεγαλοεφοπλιστής από το 2005 μέχρι σήμερα απέκτησε 120 (!) ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να φαίνεται στην εφορία ότι ο ίδιος είναι ο πραγματικός κάτοχος των ακινήτων. Το ΣΔΟΕ έφθασε στον γνωστό εφοπλιστή ακολουθώντας τα ίχνη των εμβασμάτων τα οποία ο ίδιος έστελνε στους?ιδιοκτήτες των offshore για να πραγματοποιηθούν οι αγορές των ακινήτων.

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έδειξε ότι ο εφοπλιστής, ο οποίος καλυπτόμενος πίσω από τον νομικό «μανδύα» των offshore :

- Έκρυψε από την εφορία τα εισοδήματα που είχε αποκτήσει από την εκμίσθωση των ακινήτων αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των φόρων.

- Δεν είχε υποβάλλει δήλωση και δεν είχε πληρώσει τον ειδικό φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας για τα ακίνητα που κατέχει. Η έκθεση με τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ επρόκειτο να σταλεί σήμερα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την επιβολή του προστίμου το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις φθάνει τα 40 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να διαβιβαστεί έγκληση στον εισαγγελέα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αξίζει να αναφερθεί πως το ύψος του προστίμου ανέρχεται στο 16% της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι με τον τελευταίο φορολογικό νόμο ο ειδικός φόρος των ακινήτων των offshore αυξήθηκε από 3% σε 15% ενώ παρέχεται η δυνατότητα καταλογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τις offshore

Δεν υπάρχουν σχόλια: