Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ολι Ρεν: Υπερβολική η "χρεοκοπία" από την Ουγγαρία


Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν κατά το τέλος της συνόδου της G20 στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι το να αναφέρεται ότι θα υπάρξει παύση πληρωμών από την Ουγγαρία είναι "μάλλον υπερβολικό", και απέρριψε κάθε σύγκριση με την Ελλάδα.

"Οι πρόσφατες συγκρίσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ελλάδας είναι παραπλανητικές", δήλωσε ο κ. Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Η Ουγγαρία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της, τα τελευταία χρόνια", έκρινε, προσθέτοντας ότι το έλλειμμά της είχε μειωθεί κατά 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), μεταξύ 2006 και 2009 .

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν εξέφρασε από την πλευρά του την "έκπληξη" του από τις δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Το ουγγρικό εθνικό νόμισμα, το φιορίνι, το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης και τα CDS της Ουγγαρίας, έπεσαν όλα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από κινδυνολογικές δηλώσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας από ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, Fidesz, που σχημάτισε τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα.

Η Ουγγαρία, για να αποφύγει την πτώχευση του κράτους, έχει δεχτεί από το φθινόπωρο του 2008 οικονομική ενίσχυση ύψους 20 δις ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουγγαρία θα μεταβεί την Δευτέρα στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση.

Ανιση ανάπτυξη

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της διήμερης συνόδου της G20 στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 τονίζουν ότι "η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται γρηγορότερα απ΄ό,τι προβλεπόταν, αλλά με ένα ρυθμό άνισο ανάλογα με τις χώρες και τις περιοχές".

"Ωστόσο, η πρόσφατη μεταβλητότητα στις χρηματαγορές μάς υπενθυμίζει ότι παραμένουν οι ουσιαστικές προκλήσεις, πράγμα που υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας", προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 δεσμεύτηκαν να "καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία" για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά δεν αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες.

Δηλώνουν έτοιμοι "να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων όσον αφορά το κεφάλαιο και τη ρευστότητα" για τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο, οι υπουργοί και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών τηρούν σιγή όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής παγκοσμίως, φόρου στις τράπεζες, για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων διάσωσης.

Υπέρ του σχεδίου αυτού έχουν ταχθεί οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, ωστόσο στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: