Το φθινοπωρινό κύμα επώδυνων μέτρων ύψους 7,150 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές σε μισθούς, κοινωνικά επιδόματα και κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση, αύξηση της φορολογίας σε αυτοκίνητα και ακίνητα και ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να περάσει τις εξετάσεις της τρόικας.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες και κοινοτικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους για υστέρηση στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου κυρίως λόγω οικονομικής ύφεσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτων πέραν των προβλεφθέντων στο μνημόνιο μέτρων.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα περάσουν με επιτυχία το τεστ της τρόικας τον Ιούνιο, αλλά θεωρούν καθοριστικής σημασίας και μεγάλης βαρύτητας το επόμενο του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να εξειδικευτεί το πακέτο που θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από το τέλος του έτους με στόχο να εξοικονομηθούν 7,150 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος εντός του 2011.
Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά με την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και δεν χρειασθούν έκτακτα μέτρα για τη διόρθωση τυχόν αποκλίσεων το μνημόνιο συνεννόησης με τους πιστωτές προβλέπει νέες μειώσεις αποδοχών, καυτές αυξήσεις στη φορολογία σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων, περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, απελευθέρωση τιμολογίων των ΔΕΚΟ και μαχαίρι στις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου.
3,2% του ΑΕΠ
Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικά τα πρόσθετα μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τον επόμενο χρόνο ύψους 3,2% του ΑΕΠ.Το πακέτο πέραν των ανατροπών στο ασφαλιστικό και εργασιακό περιέχει μεταξύ άλλων:
- Περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και στα επιδόματα στο δημόσιο.
- Περικοπές ύψους 800 εκατ. σε κοινωνικές και επενδυτικές δαπάνες.
Μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες θα προκαλέσουν ντόμινο φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων. Παράλληλα, με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα αυξηθεί και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας καθώς και αριθμός των υπόχρεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται αναπροσαρμογές ακόμη και πάνω από 100%.
Νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά και απελευθέρωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, πράγμα που θα οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις.
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
«Χοντρό ψαλίδι» με το νέο μισθολόγιο
Πέρα από τις περικοπές στα εισοδήματα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα πλήξουν οι νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά αλλά και η απελευθέρωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και άλλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
Επίσης η περαιτέρω περιστολή των επενδυτικών δαπανών του δημοσίου που θα βαθύνουν την ύφεση. Η δέσμευση της κυβέρνησης με βάση το μνημόνιο είναι να υπάρξει νέα μείωση κατά 1 δισ. ευρώ των εθνικών πόρων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Την περαιτέρω μείωση στους μισθούς στο δημόσιο με τη θέσπιση νέου μισθολογίου και σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει χαμηλότερες αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους με κατάργηση επιδομάτων καθώς και άρση της μονιμότητας. Για τους ήδη εργαζόμενους μέρος των επιδομάτων θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό και άλλο θα περικοπεί. Υπάρχει και ένα ακραίο σενάριο σε περίπτωση αποκλίσεων στον φετινό προϋπολογισμό: να καταργηθούν εντελώς τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας και να μπει βαθύτερα το μαχαίρι στα υπόλοιπα επιδόματα.
Θα περικοπούν σε όλο το φάσμα τα κονδύλια του δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 800 εκ. ευρώ μέσω της επιβολής αυστηρού πλαφόν στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στην πρέσα μπαίνουν οι χρηματοδοτήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, παιδεία, υγεία, δημόσιους οργανισμούς και φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμα και στα κοινωνικά προγράμματα (επιδόματα πρόνοιας, εκπτώσεις για τουρισμό, αναψυχή κ.ά.). Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο μνημόνιο «για τη μεταρρύθμιση ή την κατάργηση των λιγότερο αποτελεσματικών κοινωνικών προγραμμάτων για να ποσοτικοποιηθεί πιθανή εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών».
Θα εφαρμοστεί η αρχή της μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο, η οποία θα ισχύσει και για διορισμούς στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας.
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 12% ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΣΩ ΦΠΑ
Ερχονται αύξηση-σοκ στα καύσιμα
Την επιβολή «πράσινου φόρου» για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, που θα επιβαρύνει ιδιώτες και επιχειρήσεις καθιερώνει η κυβέρνηση με στόχο να εισπραχθούν 300 εκ. ευρώ. Το μέτρο θα επιφέρει φορολογικές επιβαρύνσεις στους κατόχους οχημάτων και στις εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, οι οποίες θα μετακυλίσουν το πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει μείωση ή και πλήρη κατάργηση των τελών κυκλοφορίας με ταυτόχρονη τσουχτερή αύξηση της φορολογίας στα υγρά καύσιμα, έτσι ώστε το κόστος να μεταφερθεί και για περιβαλλοντικούς λόγους στη χρήση του αυτοκινήτου και όχι στην κατοχή.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, «δεν λέω το κόστος να το πάμε όλο στη χρήση και να καταργήσουμε τελείως τα τέλη κυκλοφορίας, που θα ήταν μια λύση, την οποία δεν θα είχα πρόβλημα να προτείνω προτού κάνουμε τις αυξήσεις στα καύσιμα».
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μέτρο θα εκτινάξει τη λιανική τιμή της βενζίνης μέχρι και στα 3 ευρώ το λίτρο. Επίσης θα γίνουν μετατάξεις βασικών καταναλωτικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, πράγμα που θα πυροδοτήσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.
ΕΣΟΔΑ
Η μαύρη τρύπα και τα εφιαλτικά σενάρια
Το φάντασμα των έκτακτων μέτρων προβάλλει απειλητικά στον ορίζοντα, καθώς ο προϋπολογισμός δείχνει σημάδια αποκλίσεων στα φορολογικά έσοδα λόγω βαθιάς ύφεσης και ορισμένοι δεν αποκλείουν η υστέρηση στο τέλος του έτους να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Το σενάριο λήψης διορθωτικών μέτρων δεν αποκλείει ούτε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ οι Βρυξέλλες εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Την ίδια ώρα, κινδύνους στην υλοποίηση του προγράμματος που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπουν οι ελεγκτές των Βρυξελλών.
Σε κείμενο με ημερομηνία 26 Μαΐου οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το μνημόνιο περιέχει υψηλό ρίσκο, καθώς η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί ασθενέστερη, να υπάρξει αποπληθωρισμός, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στη δυναμική του χρέους, και τα spreads να παραμείνουν υψηλά, πλήττοντας τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.
Επίσης υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, καθώς και νέες αρνητικές εκπλήξεις με τα στατιστικά στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου