Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Νέας μορφής εκβιασμός εξελίσσεται εις βάρος των δικαιούχων Νέων Αγροτών του Προγράμματος Νέων Γεωργών. Στις επιστολές που λαμβάνουν αναγράφεται:


«4. Η αποδοχή της από τον/την ενδιαφερόμενο/η θα πρέπει να γίνει εγγράφως εντός 20 ημερολογιακών ημερών», και ακολούθως

«5. Εφόσον ο/η Δικαιούχος δεν επιθυμεί πλέον την ένταξή του, πρέπει να το δηλώσει εγγράφως στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εντός 5 ημερολογιακών ημερών από την επίδοση σε αυτόν/αυτή της παρούσας απόφασης».

Έτσι ενώ όλοι οι πολίτες μπορούν να απαντήσουν μέσα σε 20 ημέρες, ζητείται από όσους δεν επιθυμούν να υπογράψουν να το δηλώσουν σε 5 ημέρες. Δηλαδή αν το αποφασίσει κάποιος την 19η ημέρα, τι θα γίνει? Θα απειληθεί-εκβιασθεί ότι αφού δεν το αρνήθηκε την 5η ημέρα, τώρα υποχρεούται να παραμείνει στο αναξιόπιστο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών?

Τα αγροτικά επαγγέλματα, αν και παράγουν πραγματικό πλούτο, και με το μεγαλύτερο παραμένον στην χώρα μας κέρδος, βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Διότι ποιος θα επενδύσει με επιτόκια στην αγορά που αγγίζουν το 10%?. Ποια αγροτική επένδυση αποδίδει τόσα που να μπορεί να αποπληρώσει τόσο υψηλά επιτόκια. Και πώς να επενδύσεις όταν δεν έχεις απέναντι αξιόπιστο συμβαλλόμενο. Όταν έχεις απέναντι (και όχι δίπλα) μία δημόσια διοίκηση η οποία δεν είναι ικανή να τηρήσει ούτε όσα η ίδια έβαλε ως όρους στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της στις 27-1-2009,, ότι δηλαδή θα εκδώσει την απόφαση μέσα σε 4 μήνες?

Και γιατί να δικαιολογείς την μισθοδότηση ενός ανίκανου να τηρήσει όσα δηλώνει διοικητικού μηχανισμού, όταν είσαι αποφασισμένος να γίνεις αγρότης, αλλά δεν αποδέχεσαι τον εμπαιγμό? Δέκα έξη μήνες μετά, και όχι τέσσερις μήνες όπως έλεγαν, και ακόμα δεν έχουμε μια αξιόπιστη σύμβαση στα χέρια. Αλλά σε ποια αξιοπιστία μπορεί να αναφέρεσαι?

Οι προηγούμενες συμβάσεις που υπεγράφησαν προεκλογικά και μετεκλογικά, έγιναν κουρελόχαρτα, με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ. Η πολιτεία είναι αναξιόπιστη ακόμα και σε όσα είχε αποφασίσει και υπογράψει. Και οι συμβάσεις-κουρελόχαρτα είναι στα χέρια των Νέων Αγροτών, αλλά δεν ξέρουν τι να τις κάνουν. Και τους καλούν τώρα για νέες συμβάσεις. Τι μπορεί να δίνει αξιοπιστία σε αυτήν την δημόσια διοίκηση? Γιατί να συμβληθείς μαζί της. Για να έρθουν μετά 2-3 χρόνια να σε ελέγξουν, αν εσύ, μονομερώς, τήρησες όσα έγραψες? Για να πληρώσεις πάλι σε κάποιον μελετητή για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκύπτουν?

Και τι θα γίνει μετά 5-8 χρόνια? Τότε που θα πρέπει να δείξεις την επένδυση που έκανες για να αποπληρωθεί το πριμ? Και πως θα κάνεις την επένδυση που έγραψες, με συμβουλή των μελετητών σου, για να πάρεις περισσότερα μόρια? Και εν τω μεταξύ σου έκοψαν στα μισά όσα είχες προϋπολογίσει για να κάνεις το επενδυτικό σου σχέδιο, και από οροφή 40.000€ σε πάνε σε ανώτατο 20.000€.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να θεωρεί ως Νέους Αγρότες για την συμμετοχή στις πρόνοιες για Νέους Αγρότες, 18-40 ετών, (όπως: κίνητρα, μοριοδότηση-bonus, εθνικό απόθεμα, επιδότηση κλπ), όλους όσους έχουν τα προσόντα, και να αποδεσμεύσει όλους ανεξαιρέτως από την οποιασδήποτε μορφής επένδυση προέβλεψαν στην αίτησή τους, για να μην έχουμε και άλλα δράμματα μετά από 10 χρόνια με απαιτήσεις επιστροφών, αν κάποιος σε ένα άδικο, αναξιόπιστο περιβάλλον δεν τηρήσει όσα είχε γράψει πριν 13 μήνες, όταν νόμιζε ότι έχει απέναντι μία σοβαρή πολιτεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ έχει καλέσει όλους τους Νέους Αγρότες να σκεφτούν, να αξιολογήσουν και να ενημερωθούν για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν και μετά να πάρουν την απόφαση να υπογράψουν ή ΟΧΙ … την όποια σύμβαση.

Κάθε νοήμων πολίτης δεν θα υπέγραφε αβασάνιστα και θα εξαντλούσε όλα τα περιθώρια χρόνου και τις δυνατότητες. Αν υπογράψουν, οι νέες και οι νέοι, θα πρέπει να γράψουν ιδιόχειρα δίπλα στην υπογραφή τους «με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου, ως προς την διεκδίκηση πλήρως του οφειλόμενου ποσού». Η ΠΕΝΑ εξετάζει και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα νομίμου και λογικού δικαιώματος, ενημερώνοντας όλους όσους ενδιαφέρονται σε επόμενες ανακοινώσεις.

Άλλωστε την Τετάρτη, 9 Ιουνίου, εκπρόσωποι από κάθε Ένωση Νέων Αγροτών θα συναντηθούν στην Αθήνα για να επιλεγεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2013, με πάρα πολλά σημαντικά θέματα μπροστά του, όπως είναι: η δομή και μορφή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013, η προοπτική του αγροτικού κόσμου το 2020 ή/& οι προοπτικές για το 2030, ο προσδιορισμός του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων (όχι με βάση τα λεφτά, αλλά με βάση το αντικείμενο και τα προσόντα του επαγγελματία αγρότη), η κατοχύρωση των μέσων παραγωγής μας, όπως είναι η γη και οι χρήσεις γης, το νερό και το πολύ σημαντικό θέμα των αγροτικών επενδύσεων στον κατακερματισμένο ελληνικό αγροτικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: