Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Μάθετε αν θα ζήσετε μέχρι τα... 100!


Ένα νέο γενετικό τεστ που μπορεί να προβλέψει πόσες πιθανότητες έχουµε να ζήσουµε ως τα 100 δημιουργήθηκε από επιστήµονες.
Ερευνητές του Πανεπιστηµίου της Βοστώνης υποστηρίζουν ότι το εν λόγω τεστ εντοπίζει µε ακρίβεια 77% αυτούς που µπορούν να προσβλέπουν σε µακροζωία.
Οι επιστήµονες σχεδίασαν το τεστ αφού µια µεγάλη µελέτη για τη γενετική συγκρότηση των αιωνόβιων έδειξε πως υπάρχει στο DΝΑ µια σειρά από παραλλαγές γονιδίων που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός προσώπου να µακροηµερεύσει. Πολλά από τα γονίδια αυτά προφυλάσσουν από συνηθισµένες και συχνά θανάσιµες ασθένειες που σχετίζονται µε την ηλικία, όπως καρδιοπάθειες, άνοια και υπέρταση.
Οι αµερικανοί επιστήµονες ερεύνησαν τα γενετικά µυστικά της µακροζωίας αφού µελέτες έδειξαν ότι το να περάσει κανείς τα 100 είναι συχνά θέµα... οικογένειας – ότι υπάρχουν δηλαδή οικογένειες που βγάζουν αιωνόβιους. «Οι οικογένειες αυτές µπορεί να διάγουν υγιέστερη ζωή, όµως φαίνεται επίσης ότι η εξαιρετική µακροβιότητα έχει και ισχυρό γενετικό υπόβαθρο», λέει η καθηγήτρια Πάολα Σεµπαστιάνι, βιοστατιστικός στη Σχολή Δηµόσιας Υγείας του Πανεπιστηµίου της Βοστώνης.
Η διάρκεια της ζωής καθορίζεται από µια περίπλοκη αλληλεπίδραση γονιδίων, τρόπου ζωής και περιβάλλοντος. Παράγοντες όπως το κάπνισµα, η διατροφή, η άσκηση και η ρύπανση διαδραµατίζουν ρόλο, όµως πολλοί επιστήµονες πιστεύουν πως το να ζήσεις πάνω από τα 95 εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από το να έχεις καλά γονίδια. Η Σεµπαστιάνι και συνάδελφοί της ανίχνευσαν τα γονιδιώµατα 1.055 αιωνόβιων και τα συνέκριναν µε αυτά 1.267 φυσιολογικών, υγιών ανθρώπων. Βρήκαν 150 παραλλαγές γονιδίων που ήταν συνηθέστερα στην οµάδα των αιωνόβιων και έκαναν το σώµα τους υγιέστερο και ανθεκτικότερο. Οι αιωνόβιοι χωρίζονταν σε 19 οµάδες βάσει της γενετικής συγκρότησής τους. Μία από αυτές τις οµάδες ήταν ιδιαίτερα ανθεκτική σε ασθένειες που σχετίζονται µε την ηλικία και περιλάµβανε σχεδόν τους µισούς απ’ όλους τους αιωνόβιους που έζησαν ώς τα 110 ή περισσότερο.
Η µελέτη, η οποία δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», µπορεί να οδηγήσει σε φάρµακα που επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. «Αν µπορέσουµε να εντοπίσουµε τις γενετικές παραλλαγές που καθυστερούν την εµφάνιση νόσων, αυτό µπορεί να έχει πολύ σηµαντικές ιατρικές συνέπειες για τον γενικότερο πληθυσµό», λέει η Σεµπαστιάνι.
Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρηµα της έρευνας ήταν πως οι γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να προσβηλθεί από νόσο έχουν µικρότερη σηµασία από τα γονίδια που προστατεύουν από τη νόσο. Οι επιστήµονες διαπίστωσαν πως οι αιωνόβιοι είχαν χονδρικά τον ίδιο αριθµό γονιδίων υψηλού κινδύνου µε τον υπόλοιπο πληθυσµό, όµως είχαν περισσότερα προστατευτικά γονίδια. Το εύρηµα είναι σηµαντικό επειδή τα γενετικά τεστ αναζητούν συνήθως µόνο τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο κάποιου να εµφανίσει τη νόσο και όχι αυτά που τον µειώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: