Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το ασφαλιστικό
Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένες διορθώσεις και κάποια από τα άρθρα του σχεδίου νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα εξής:
Το όριο ηλικίας των 60 ετών (ή μικρότερο αυτού) που προβλέπεται από τις γενικές καταστατικές διατάξεις ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2011 αυξάνει κατά ένα έτος κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Όπου από τις διατάξεις των ταμείων προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης στις γυναίκες σε όριο ηλικίας μικρότερου του 60ου από την 1/1/2011 το όριο αυτό αυξάνεται κατά ένα χρόνο για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου.
Το όριο ηλικίας που προβλέπεται για την συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από 1/1/2011 στο 57ο έτος της ηλικίας, από 1.1.2012 στο 60 και από 1/1/2013 στο 65 έτος.
Όπου από τις διατάξεις του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι την συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Όπου επίσης στο ΕΤΑΑ προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 58 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος αυξάνει σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι τη συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.
Σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νέου ασφαλιστικού θα κανονιστούν από τον κανονισμό της Βουλής.
Νεα πανελλαδική απεργία
Η διοίκηση της ΓΣΕΕ προκήρυξε νέα γενική πανελλαδική απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 8 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκέντρωση στις 10.00 π.μ. στην Πλ.Κλαυθμώνος
Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ.
Η ΓΣΕΕ διεκδικεί την υπογραφή ΕΓΣΣΕ με στόχο την διαφύλαξη του θεσμού, την διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για αυξήσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση θα δώσουν ανάσα στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους χαμηλόμισθους.
Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση αγωνιστικών δράσεων και συλλαλητηρίου στα πλαίσια της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης 2010.
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη είχαν το απόγευμα της Πέμπτης οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος και της ΓΣΕΒΕΕ Δημ.Ασημακόπουλος.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απάντησε στο σύνολο των πολιτικών ενστάσεων και επικρίσεων που δέχθηκε το νομοσχέδιο.
Στο επιχείρημα πως δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου και της Τρόικας, ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε κάνντας λόγο για «συνεννόηση σε σημαντικότατα ζητήματα»: «Κάποιες στιγμές φτάσαμε στο αδιέξοδο - και φτάσαμε όταν ζητήθηκε να είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο 48%, για 40 χρόνια ασφάλισης. Αυτό οδηγούσε σε ένα σύστημα όπου δεν μπορούσε κανένα ταμείο να σταθεί, αφού θα πλήρωνε 450 ευρώ ο εργαζόμενος το μήνα για 500 600 ευρώ σύνταξη. Το σύστημα θα κατέρρεε από μόνο του και θα μιλούσαμε πραγματικά για βασική σύνταξη συν μια ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα».
«Δεν λέμε ότι πετύχαμε πολλά. Αν φέρναμε όμως το σχέδιο όπως φαινόταν να ζητείται να διαμορφωθεί, φαντάζομαι ότι δεν θα υπήρχε χώρος για να συζητήσουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, και στο επιχείρημα ότι το κράτος περιορίζεται μονάχα στην εγγύηση της βασικής σύνταξης, αφήνοντας την επικουρική ασφάλιση σε κεφαλοποιητική βάση, ο υφυπουργός Εργασίας αντέταξε: «Αν ήταν έτσι, ποιος ο λόγος να είχαμε αυστηρούς κανόνες για να καταβάλουν με συνέπεια οι επιχειρήσεις τις εισφορές τους; Αλλάζουμε εντελώς την κατάταξη στα ταμεία, ώστε μετά απ΄ τις αποδοχές των εργαζόμενων, να μπορούν να παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές τους σε περίπτωση πτώχευσης των επιχειρήσεων. Όλα αυτά γίνονται για να υπάρξει εγγύηση των συντάξεων» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.
«Ακούσαμε πως με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης, καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση. Θέλουμε όμως μια τριμερή χρηματοδότηση με όρους σταθερούς, όπου το κράτος πληρώνει με συνέπεια, ή το Δημόσιο να πληρώνει όποτε θέλει; Υπήρξε καμία επιφύλαξη, ότι στον ΟΓΑ δεν είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις; Οπότε το πρόβλημα δεν είναι η βασική σύνταξη, αλλά το πόσο παρακολουθείς το σύστημα» συμπλήρωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
«Ακούσαμε πως κατεδαφίζεται ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ασφάλισης. Το σύστημα το καινούργιο λέει πως για όλους υπάρχει μια βάση, τα 360 ευρώ. Από κει και πέρα, υπάρχει η αναλογική σύνταξη που είναι αποτέλεσμα του χρόνου εργασίας και ασφάλισης - και για κάποιον με σύνταξη 500 ευρώ, η βασική σύνταξη αποτελεί το 80% της συνολικής. Συνεπώς, ούτε κεφαλοποιητικό είναι το σύστημα, ούτε έχει τα χαρακτηριστικά να ενισχύει τους υψηλόμισθους. Έχει τα χαρακτηριστικά να ενισχύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι», συνέχισε ο υφυπουργός.
Για τις θεωρήσεις περί κατάργησης του ΕΚΑΣ, αφού το νομοσχέδιο δεν ασχολείται μ’ αυτό, ο κ. Κουτρουμάνης διέψευσε κατηγορηματικά πως υπάρχει τέτοια σκέψη. «Τις στρεβλώσεις θα πρέπει να διορθώσουμε, αλλά το ΕΚΑΣ θα παραμείνει θεσμός αναδιανομής» ανέφερε. Για τα παράπονα των εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός αντέταξε την «σημαντική βελτίωση» των συντάξεων στα ταμεία τους και εξήγησε: «Θα πληρώνουν βέβαια, τα ίδια τα ταμεία τις συντάξεις, αλλά οι κοινωνικοί πόροι θα μοιράζονται δίκαια στο εσωτερικό τους - και όχι οι παλιές γενιές να τα παίρνουν όλα και οι νεώτεροι τίποτα».
«Είναι γεγονός ότι για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και την αυστηροποίηση των ορίων ηλικίας, ο καθένας να ασκήσει κριτική και να βάλει πολλούς αστερίσκους. Είναι όμως στο χέρι μας να ασχοληθούμε με τα άλλα, σημαντικά προβλήματα των ταμείων και να τα βοηθήσουμε να ισορροπήσουν οικονομικά με την διασφάλιση των πόρων τους» κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας.
Διαφωνίες και αντιπαραθέσεις
Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης, ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επί των άρθρων συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του, περιμένοντας την οριστική μορφή του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κράτους», για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να τοποθετηθεί, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και λόγω εσωκομματικών διαφοροποιήσεων».
Κατά την αρχή της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, σημείωσε πως η συζήτηση για τις δυσμενείς συνέπειες του Ασφαλιστικού, έχει επισκιάσει τις θετικές του όψεις, όπως η «εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του (με τη νέα δομή της σύνταξης, τη διατήρηση της τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.), η αναδιανεμητική λογική υπέρ των αδυνάτων που το διέπει σε ό,τι αφορά τις υψηλές συντάξεις, η ορθολογικοποίηση του συνταξιοδοτικού, που δεν υπόκειται πλέον σε πολιτικές παρεμβάσεις, η θέσπιση ενιαίου κέντρου ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων προς αποφυγήν της διπλοσύνταξης».
Ο κ. Βρούτσης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι «επιστημονικά ατεκμηρίωτο» και πως «ανατρέπει συθέμελα την έννοια του κοινωνικού κράτος στον πλέον σημαντικό του πυλώνα» και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να υπερψηφιστεί από σοσιαλιστές βουλευτές».
«Συμμερίζομαι τη στάση του εισηγητή της ΝΔ να επιφυλαχθεί για την ψήφιση των άρθρων στην Ολομέλεια. Απορρίπτω, ωστόσο, τη μομφή του ότι το νομοσχέδιο είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτο. Η διαμόρφωση του σχεδίου νόμου έγινε με βάση την αναλογιστική μελέτη. Και μήπως, η μη υπερψήφιση άρθρων σήμερα, γίνεται επειδή δεν είστε έτοιμοι; Εμείς δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες στο εσωτερικό μας και τις ενσωματώνουμε μέσα από διαδικασίες σύνθεσης. Μήπως έχετε πρόβλημα εσείς;» αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.
«Η ΝΔ δεν έχει εσωτερικό ζήτημα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ να λέμε "όχι" σε όλα, όπως στο νομοσχέδιο της κ. Πετραλιά, από τη συζήτηση του οποίου το ΠΑΣΟΚ είχε αποχωρήσει καταγγέλοντάς το ως αντιασφαλιστικό, ενώ ήταν δέκα φορές πιο ήπιο», απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο «επαναφέρει το θέμα τού τι συνιστά πολιτική πρόοδο και τι καθυστέρηση».
«Είναι αναχρονισμός το να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σήμερα, μέσα στον ορυμαγδό τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου. Είναι αναχρονισμός να μειώνονται οι συντάξεις, να καταργούνται βαρέα και ανθυγιεινά, να προσαρμόζονται ισότιμα, προς τα άνω, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Πρόοδος είναι ο πλούτος, που συσσωρεύεται, να διανέμεται γι’ αυτούς που τον παράγουν», ανέφερε.
«Όταν μιλάτε για εισφοροδιαφυγή και δεν έχετε προσωπικό, πώς θα την πατάξετε;» ρώτησε τον υπουργό, ο Κυρ. Βελόπουλος (ΛΑΟΣ). «Κάντε μετατάξεις. Εννιά μήνες πέρασαν» απηύθυνε ο βουλευτής στον υπουργό.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, εξάλλου, υποστήριξε πως «αντί το νομοσχέδιο να δίνει κίνητρα στους Έλληνες να κάνουν παιδιά, δίνει κίνητρα για εισαγωγή αλλοδαπών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με τρία χρόνια παραμονής στην Ελλάδα», κάτι που ο υπουργός Εργασίας διέψευσε κατηγορηματικά, παραπέμποντας σε σχετικό άρθρο.
«Είναι μεγάλο ψέμα το ότι δεν αυξάνονται οι εισφορές. Όταν δίνεται μειωμένη σύνταξη με 40 έτη εργασίας, δεν αυξάνονται αθροιστικά οι εισφορές;», αναρωτήθηκε ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ). «Με τα κίνητρα για δουλειά μετά τα 65 αναγκάζεται ο ασφαλισμένος να δουλέψει και μετά. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, έχει δίκιο που μιλά για μεγάλη ανατροπή του κοινωνικού κράτους. Είναι όμως διατεθειμένη η ίδια να αγωνιστεί ενάντια στη μεγάλη ανατροπή;», πρόσθεσε.
«Να δούμε, στα περιθώρια των δυνατοτήτων, αυτήν την χρονική περίοδο, τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Πολύς κόσμος περιμένει την δική σας απόφαση», ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό, ο Μ. Τιμοσίδης (ΠΑΣΟΚ), ενώ και ο Π. Κουρουμπλής υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να εξισώνουμε την άτεκνη μάνα με την πολύτεκνη. Να δώσουμε ένα κίνητρο πλασματικής ασφάλισης για το δεύτερο παιδί, αφού η ελληνική οικογένεια δεν γεννάει δεύτερο παιδί»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου