Λύσεις που θα φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα περιορίσουν τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού που φαίνεται να μεγαλώνει τον Μάρτιο αναζητάει εναγωνίως το οικονομικό επιτελείο. Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών είναι αλλεπάλληλες αφού τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εσόδων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι και τον Μάρτιο οι εισπράξεις κινούνται στο «κόκκινο» καταγράφοντας στο εικοσαήμερο μείωση περίπου 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
ΜισθολόγιοΣτο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται ήδη να φέρουν πιο μπροστά τη λήψη μέτρων που ήταν προγραμματισμένα για τις αρχές του 2012, όπως για παράδειγμα το ενιαίο μισθολόγιο. Με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει θα ληφθούν μέτρα ύψους 1,74 δισ. Ηδη στο πρώτο δίμηνο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετράει απώλειες εσόδων:
414 εκατ. από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλαγής της φορολογικής κλίμακας και αύξηση της ανεργίας.
Πάνω από 500 εκατ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης λόγω μειωμένης ζήτησης.
99 εκατ. από τα μειωμένα έσοδα της έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις.
Ανω των 100 εκατ. από τους φόρους στην περιουσία λόγω αδυναμίας στην είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ του 2010.
Εξαίρεση αποτελούν -μέχρι στιγμής- οι εισπράξεις από το ΦΠΑ, οι οποίες παρά την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης, καταγράφουν άνοδο 7,3% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης των συντελεστών αλλά και του «κινήματος» των αποδείξεων.
Η «τρύπα» που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του πρώτου τριμήνου προκαλεί έντονο πονοκέφαλο. Αν η εικόνα δεν βελτιωθεί τον Απρίλιο τότε θα οδηγήσει σε ισόποσα νέα εισπρακτικά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νόμο του Μαΐου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τον Φεβρουάριο, πριν δηλαδή φανούν οι αστοχίες, υπολογίστηκαν από την τρόικα σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ κάποιοι μιλούν τώρα ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα.
Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί για άλλη μια φορά να αντιστρέψει την αρνητική πορεία των εσόδων. «Η άντληση των εσόδων δεν είναι εύκολη υπόθεση κάτω από τις σημερινές συνθήκες της ύφεσης» δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς ο οποίος μαζί με το νέο γ.γ. φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Γ. Καπελέρη έχουν αναλάβει να ενεργοποιήσουν τον φοροεισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό.
Ελεγχοι
«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς είναι ότι έχουμε ρίξει ένα τεράστιο βάρος στους ελέγχους, έχουν δοθεί οδηγίες και κατευθύνσεις με στόχο τη φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδήματα. Ξεκινάνε στοχευμένοι έλεγχοι με κριτήρια επικινδυνότητας, και προσωρινοί και τακτικοί έλεγχοι, καθώς και προληπτικοί έλεγχοι για να κόβονται οι αποδείξεις... Επίσης προχωρούμε σε διασταυρώσεις στοιχείων και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ώστε να μην είναι στο απυρόβλητο τα παράνομα φυγαδευθέντα κεφάλαια και θέλω να τονίσω ότι στόχος μας είναι τα υψηλά εισοδήματα» τονίζει ο υφυπουργός.
Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και ότι το στοίχημα αύξησης των εσόδων θα παιχτεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Με όπλα το Αυτόφωρο και τις νέες αυστηρότερες ποινές το υπουργείο Οικονομικών εντείνει τους φορο- ελέγχους και τις διασταυρώσεις στοιχείων ενώ έχει προταθεί νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με στόχο τη διευκόλυνση οφειλετών που απειλούνται με κατασχέσεις αλλά και την ενίσχυση εσόδων.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε: επιχειρήσεις και επαγγελματίες που «γύρισαν την πλάτη στην περαίωση», όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιχειρήσεις που δεν πλήρωσαν ΕΤΑΚ για το 2009 ή ΦΑΠ για το 2010, όσους κρύβουν ενοίκια που εισπράττουν, φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό και δεν τα δηλώνουν, αλλά και όσους αποφεύγουν την πληρωμή τελών κυκλοφορίας.
Πρόστιμα 5,2 εκατ. ευρώ σε δύο γιατρούς
Πρόστιμα - μαμούθ 5,2 εκατ. ευρώ σε δύο γιατρούς που εντοπίσθηκαν από το ΣΔΟΕ να φοροδιαφεύγουν επέβαλε η εφορία. Ο ένας είναι καρδιοχειρουργός και ο δεύτερος οδοντίατρος του Κολωνακίου. Στον καρδιοχειρουργό καταλογίστηκε πρόστιμο 3,7 εκατ. ευρώ καθώς δήλωνει ετήσιο εισόδημα μόλις 35.000 ευρώ, ενώ στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκαν καταθέσεις 5 εκατ. Ο οδοντίατρος δήλωνε φορολογητέο εισόδημα μόλις 25.000 ευρώ και στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκαν 2 εκατ. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται άλλοι 200 γιατροί του ΕΣΥ που βρέθηκαν με τραπεζικούς λογαριασμούς 10 και πλέον εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Ερευνα του ΣΔΟΕ έδειξε ότι τρεις στους δέκα γιατρούς του ΕΣΥ και βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας, (επιμελητές Α', Β' και διευθυντές), εμφανίζονται μετά το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών να έχουν καταθέσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, 60 μεγαλογιατροί πολλοί απο τους οποίους είναι πανεπιστημιακοί, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για υπέρογκους τραπεζικούς λογαριασμούς, και για αγορές ακινήτων άνω των 600.000 ευρώ, που έκαναν την τελευταία πενταετία.
Τι πρέπει να υποβάλουν οι λογιστές
Aναλυτική κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, καθώς και κατάσταση με τις δηλώσεις και τους οφειλόμενους φόρους υποχρεούνται να υποβάλουν οι λογιστές - φοροτεχνικοί για κάθε επιτηδευματία πελάτη τους. Eιδικότερα οι λογιστές υποχρεούνται να υποβάλουν:
Kατάσταση με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται στο σύνολό τους, όπως έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής προσωπικού χωρίς καταβολή ή βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών, δωρεές - χορηγίες, ασφάλιστρα για ομαδική ασφάλιση ζωής προσωπικού πάνω από το όριο, δαπάνες για επισκευή και συντήρηση E.I.X. αυτοκινήτων πάνω από το όριο, έξοδο κινητής τηλεφωνίας πάνω από το 50%. Kατάσταση με τα αυτοκίνητα της εταιρείας.
Kατάσταση κινητών τηλεφώνων και κατάσταση αποδοθέντων και οφειλόμενων φόρων εισοδήματος και έμμεσων φόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου